Home Bots & Business Robots op de eerste dag van CES 2022

Robots op de eerste dag van CES 2022

door Pieter Werner

Ondanks de beperkte omvang van CES 2022 was er op de eerste dag een breed scala aan productaankondigingen, waaronder verschillende robotica-innovaties, variërend van autonome voertuigen tot schoonmaken en computer vision.

Levering

Ottonomy presenteerde Ottobot, een volledig autonome bezorgrobot voor zowel binnen- als buitenomgevingen. Ottobot gebruikt contextuele kaart- en navigatietechnologieën in restaurants en de detailhandel. De volledig autonome bezorgrobot werkt al op CVG Airport, Cincinnati. In december 2021 kondigde Presto, leverancier van restaurantautomatisering aan dat hun restaurtantpartners kunnen bestellen met behulp van Presto’s technologie en het eten laten bezorgen via de robots van Ottonomy.

Mobiliteit

Hyundai Motor presenteerde een plug & drive robotmodule om ‘Mobility of Things’ mogelijk te maken. Dit modulaire platform zorgt voor mobiliteit van traditioneel levenloze dingen, van kleine objecten tot grote gemeenschappelijke ruimtes. Dit past in de visie van Hyundai Motor en dochter Boston Dynamics van een gedeelde visie voor robotica in zowel de echte wereld als metaverse onder de noemer ‘Expanding Human Reach’.

Het modulaire PnD-platform is een alles-in-één mobiliteitsoplossing die intelligent sturen, remmen, elektrische aandrijving in de wielen en ophangingshardware combineert. Het apparaat met één wiel maakt gebruik van een stuuractuator voor volledige wielrotatie van 360 graden. Dankzij LiDAR- en camerasensoren kan een object met PnD autonoom bewegen.

Schoonmaak

Roborock introduceerde de S7 MaxV Ultra, een robotstofzuigersysteem met een multifunctioneel dock dat zichzelf leegt, wast en opnieuw vult.

Voedsel

Nasoya, dochter van Pulmuone, en Yo-Kai Express demonstreren een Robotic Food Platform op de Consumer Electronics Show. Het autonome restaurant serveert 24/7 gastronomische gerechten op aanvraag, en de bedrijven zullen drie verschillende gerechten aanbieden via dit robotplatform van Yo-Kai Express. Met één druk op de knop zouden de maaltijden in minder dan 60 seconden klaar moeten zijn.

Cobot

Het Koreaanse Doosan Robotics, leverancier van collaboratieve robots, heeft aangekondigd dat het de eerste is in Zuid-Korea die een jaarlijks verkooprecord van 1.000 eenheden voor cobots heeft behaald. Doosan Robotics is opgericht in 2015 en heeft cobots gefabriceerd met behulp van eigen technologie. De vraag vanuit markten als Noord-Amerika en West-Europa blijft toenemen.

Computer vision

Ouster demonstreerde digitale Lidar voor de auto-, slimme infrastructuur- en robotica-industrie. Analisten noemen de adoptie van lidar als een trend om in de gaten te houden op CES, daarbij verwijzend naar de snel groeiende vraag vanwege de vele toepassingen. Ouster en zijn partners presenteren verschillende digitale lidar-toepassingen, waaronder de onlangs onthulde solid-state lidar-sensoren uit de DF-serie voor grootschalige autoproductieprogramma’s. Ouster is ook uitgerust met zijn OS-serie scanning lidar aangedreven door zijn nieuwe L2X-chip, te gebruiken in lastige  omstandigheden als mist en regen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant