Home Bots in Society 70 Nederlandse start- en scaleups naar CES Las Vegas

70 Nederlandse start- en scaleups naar CES Las Vegas

door Marco van der Hoeven

De Nederlandse deelname aan de meest invloedrijke techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, bestaat in januari 2023 uit zeventig innovatieve groeibedrijven. Via technologieën als kunstmatige intelligentie en quantum dragen ze bijvoorbeeld bij aan oplossingen voor klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling.  Een van de deelnemende bedrijven is RobotWise.

De bedrijven nemen vanaf 5 januari 2023 onder het thema ‘Tech for a responsible future’ deel aan de CES in Las Vegas. De CES vindt jaarlijks plaats met meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit zo’n 160 landen. Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. De volledige lijst van deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te zien.

De deelnemende bedrijven komen uit het hele land en vertegenwoordigen een breed aanbod van oplossingen. Het Eindhovense Alphabeats bijvoorbeeld gaat de strijd aan met de wereldwijde burnout problematiek. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen.

QuiX Quantum uit Enschede ontwikkelt de meest krachtige Quantum Photonics Processor met een enorme rekenkracht om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan.

Meer Nederlandse scale-ups

De wens ontstond om deze editie meer grotere groeibedrijven (scale-ups) uit Nederland te presenteren op de CES. Om die reden omvat het zogenoemde ‘NL Tech Pavilion’ op CES 2023 voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square‘ staan de veertig nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n dertig scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion‘.

Eén van die scale-ups is LeydenJar uit Leiden. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen zeventig procent hoger kan komen te liggen. Een andere deelnemer is het Rotterdamse RanMarine dat een apparaat bouwt dat als een kruimeldief afval in het water kan verzamelen en opruimen.

CES Unveiled Amsterdam op 13 oktober

De officiële aftrap van de Nederlandse CES-missie is tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam‘, op 13 oktober 2022 in de Beurs van Berlage. CES Unveiled is een officieel CES preview event waar de nieuwste producten en trends in aanloop naar CES 2023 worden gepresenteerd. Ook zijn er inspirerende sessies met sprekers als Gary Shapiro (president and CEO CTA), Ali Niknam (founder en CEO bunq) en Sabine Stuiver (co-founder Hydraloop). Het evenement wordt georganiseerd door de Amerikaanse Consumer Technology Association in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zie ook

RobotWise: Betere sociale vaardigheden met behulp van robots

Misschien vind je deze berichten ook interessant