Home Bots in Society VS voegt zich bij Global Partnership on AI

VS voegt zich bij Global Partnership on AI

door Pieter Werner

Na aanvankelijke weerstand zal de Amerikaanse regering zich toch aansluiten bij een internationaal panel voor het opstellen van ethische richtlijnen voor het gebruik van AI. Hiermee wil Washington een tegenwicht bieden aan de snelle groei van China op technologiegebied. Ministers van Wetenschap en Technologie van de G7 hebben met een videoconferentie afgesproken om het Global Partnership on AI te lanceren.

De regering Trump aarzelde aanvankelijk om zich bij de groep aan te sluiten, maar zegt nu dat ze AI wil helpen om democratische belangen te dienen, niet autoritaire. Michael Kratsios, de chief technology officer van het Witte Huis, zei op Twitter: ‘De pandemie heeft duidelijk gemaakt waarom AI-ontwikkeling in lijn met privacy, vrijheid en burgerlijke vrijheden zo’n noodzaak is. Het is van cruciaal belang dat Amerika naast degenen staat die onze waarden delen en promoten. ‘

Pandemie

Met onmiddellijke ingang zal de AI-groep zich inzetten om de technologie te ontwikkelen en te gebruiken om de pandemie te bestrijden, inclusief inspanningen om de ontdekking van geneesmiddelen te versnellen, de diagnose van ziekten te verbeteren en de telezorg te ondersteunen. De lancering van werkgroepen, bestaande uit experts uit de private sector, de wetenschap en non-profitorganisaties, wordt de komende weken verwacht.

OESO

De OESO, die het secretariaat van de nieuwe internationale groep zal verzorgen, heeft een netwerk van AI-experts opgericht om leden over beleid te adviseren, en heeft een reeks AI-principes opgesteld die door meer dan 40 landen worden onderschreven.

Voorsprong

De VS hebben een forse voorsprong op het gebied van AI, maar de Chinese technologie is bezig met een inhaalslag, en de totale investeringen van het land in onderzoek en ontwikkeling zouden die van de VS binnen 10 jaar kunnen overtreffen.

Publiek

Een verklaring van de G7-ministers – die Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS vertegenwoordigen – beloofde ook overheidsgegevens over COVID-19 voor het publiek toegankelijk te maken “in machineleesbare formaten, voor zover mogelijk ”.

Conferentie

De hele GPAI-organisatie komt jaarlijks bijeen – en de Canadezen hebben aangeboden om in december of begin 2021 een internationale conferentie te organiseren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant