Home Bots in Society Piloten in actie tegen doorgeschoten robotisering in de luchtvaart

Piloten in actie tegen doorgeschoten robotisering in de luchtvaart

Petitie tegen vervangen tweede piloot door AI

door Marco van der Hoeven

In de luchtvaartsector is onrust ontstaan over plannen voor verdere robotisering in vliegtuigen. Een groep Nederlandse piloten is een publieksactie gestart om bewustwording te creëren over de risico’s die gepaard gaan met het reduceren van het aantal piloten in de cockpit ten gunste van AI.

De campagne, genaamd “Goede reis? Veilige vlucht, twee piloten in de lucht!”, benadrukt het belang van het behoud van twee samenwerkende piloten in de cockpit. De actievoerders wijzen op de combinatie van bewezen technologie en de expertise van piloten als fundamentele factoren die bijdragen aan de hoge veiligheidsstandaarden in de luchtvaart. Zij uiten hun bezorgdheid over de mogelijke vervanging van één van de piloten door onbewezen technologie, zoals geavanceerde AI-gestuurde systemen.

De actie richt zich op de Europese luchtvaartautoriteit, met de oproep om geen risico’s te nemen met betrekking tot de veiligheid in de luchtvaart. De campagne onderstreept het belang van menselijke aanwezigheid en expertise in situaties waar technologie mogelijk tekortschiet. Deze ontwikkelingen illustreren een groeiend debat in de luchtvaartindustrie over de balans tussen technologische innovatie en menselijke expertise.

Om hun standpunt kracht bij te zetten, is er een petitie opgezet die pleit voor het behouden van twee piloten in de cockpit. Deze petitie heeft reeds meer dan 24.000 handtekeningen verzameld.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant