Home Bots & Business Visie: Wat hyperautomatisering betekent voor RPA-gebruikers

Visie: Wat hyperautomatisering betekent voor RPA-gebruikers

door Gastauteur

Technologietrends en RPA-robots hebben gemeen dat ze nooit slapen. Voor directies en IT-managers lijkt het bijhouden van het laatste nieuws en wat het best voor de onderneming is, daardoor op schieten op een bewegend doel. Wie echter een stapje terug doet en het einddoel voor ogen houdt, ziet de trends als een logisch vervolg op technologieën die al in gebruik zijn. Dit is zeker ook het geval met RPA Robotic Process Automation en de nieuwe trend van hyperautomatisering.

Combinatie

Volgens Gartner is hperautomatisering ‘de aanpak waarbij organisaties zo snel en zo veel mogelijk bedrijfsprocessen herkennen, in kaart brengen en automatiseren. Het omvat het gebruik van een combinatie van technologische hulpmiddelen, inclusief bijvoorbeeld ML (machine learning), pakketsoftware en automatiseringstools om werk te leveren.” (Predicts 2020: RPA Renaissance Driven by Morphing Offerings and Zeal for Operational Excellence)

Van Automatisering naar Hyperautomatisering

We zijn ooit begonnen met het automatiseren van eenvoudige, alledaagse en op regels gebaseerde taken. Daarna ontstond er een houding en mentaliteit die ‘automatisering eerst’ is gaan heten: wat we kunnen automatiseren, zullen we automatiseren. Met hyperautomatisering breiden we dat idee uit naar buiten de persoonlijke taken en enkelvoudige processen.

Door RPA te combineren met machine learning, natural language processing, AI  en zo verder, kunnen bedrijven complexe, langlopende processen automatiseren – ook die vol uitzonderingen zijn en waar menselijke tussenkomst vereist is. Gartner voorspelt dat deze zogenaamde ´renaissance in RPA´ deel uitmaakt van de grotere trend van hyperautomatisering – wat de eerste en meest in het oog springende trend is in Gartners ‘Top 10 Strategische Technologietrends voor 2020’ ” en ik kan het er niet meer mee eens zijn.

Gedemocratiseerd

RPA heeft de automatisering naar de medewerkers toegebracht en daarmee ´gedemocratiseerd´. Om voorop te blijven lopen moeten IT-beslissers ervoor dat hun bedrijven verder gaan dan taakgebaseerde automatisering en kiezen voor hyperautomatisering. Hyperautomatisering bevordert de efficiëntie van organisaties en werkt niet alleen door in de dagelijkse dienstverlening van de onderneming, maar werkt ook direct door tot in de bedrijfsresultaten, en de klant- en medewerkerstevredenheid.

Strategische planning

Natuurlijk kan dit soort automatisering niet lukraak worden toegepast. Hyperautomatisering vereist strategische planning en een gedegen architectuur, dus laat ik het hebben over enkele dingen die u zou moeten meenemen op weg naar hyperautomatisering. Wie RPA al binnen de organisatie toepast, is waarschijnlijk al aardig op weg om een goede hyperautomatiseringsstrategie neer te zetten.

De ´renaissance´ die de RPA-markt doormaakt, betekent dat er dagelijks nieuwe aanbiedingen, leveranciers en modellen opduiken. Dan is het belangrijk om de behoeften van uw organisatie op korte en lange termijn in kaart te brengen. Laat deze leidend zijn bij het kiezen van een RPA-leverancier en houdt daarbij de trend van de hyperautomatisering en de bijbehorende doelstellingen voor ogen.

Het is belangrijk om te bepalen of een platform echt is voorbereid en gebouwd om hyperautomatisering te ondersteunen, en of het echt de integratiemogelijkheden en onderdelen biedt die u nodig hebt om bedrijfsprocessen van begin tot eind te kunnen automatiseren.

Draagvlak en Governance

Begin de hyperautomatiseringsreis met het leggen van een basis voor de acceptatie binnen het bedrijf en de deelorganisaties. Betrek alle belanghebbenden in het gehele bedrijf om met hen de beste automatiseringskansen te bepalen. Weet tevoren hoe je bepaalt wat een geslaagde implementatie is. En bepaal tevoren de verantwoordelijken om te voldoen aan de wet- en regelgeving, oftewel de governance.

Het Gartner-rapport – kosteloos beschikbaar
Voor meer inzicht in de RPA-renaissance en hoe deze van invloed zal zijn op de hyperautomatiseringstrend, raad ik u aan het volledige Gartner Predicts 2020-rapport te lezen.

 Het is via UiPath kosteloos beschikbaar via onderstaande koppeling:

Gartner Predicts 2020: ´RPA Renaissance Driven by Morphing Offerings and Zeal for Operational Excellence´, Stephanie Stoudt-Hansen, Frances Karamouzis, Arthur Villa, Saikat Ray, Rob Dunie, Nicole Sturgill, Laurie Shotton, Derek Miers, Fabrizio Biscotti, 10 december 2019.

Guy Kirkwood is trendonderzoeker bij UiPath

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant