Home Bots & Business Visie: De invloed van robotics in de warehousing- en logisitieke sector

Visie: De invloed van robotics in de warehousing- en logisitieke sector

door Gastauteur

Robotics wordt in steeds grotere mate geïmplementeerd in warehousing, manufacturing, transport en logistiek. Marcel Kars, VP Warehouse Automation EMEA van Zebra Technologies beantwoordt een aantal vragen die spelen in de robotics markt.

  1. Waarom groeit de robotics markt zo snel?

Er zijn verschillende problemen die leiden tot een groter gebruik van robotica in allerlei omgevingen, met name in warehousing, manufacturing en logistiek. De constante behoefte aan meer efficiëntie en productiviteit, het voldoen aan de nieuwe verwachtingen van klanten met betrekking tot snelheid van service, evenals de recente impact van arbeidstekorten en de effecten van COVID-19 hebben  geleid tot een groter gebruik van robots.

Volgens ABI Research wordt in 2030 verwacht dat er wereldwijd meer dan 500.000 mobiele robots worden gebruikt, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (ook wel Compound Annual Growth Rate) van bijna 40% tussen nu en dan. Ondanks de noodzaak van deze investeringen bieden Robots de toegevoegde waarde van meer flexibiliteit en snelheid voor nieuwe  economische activiteiten.

  1. Waarom integreren bedrijven robots in hun personeelsbestand?

Het kost  veel energie om zware karren kilometerslange gangpaden op en neer te rijden. Hoewel wandelen een geweldige oefening is, kan het een fysieke en mentale tol eisen als je dagelijks acht uur of meer non-stop hard moet lopen.

Robots kunnen het werk overnemen dat overbodig is of dat mensen niet graag willen doen, zoals heen en weer lopen  om ervoor te zorgen dat grondstoffen, afgewerkte goederen en lege kartonnen dozen op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Een bedrijf zag de productiviteit binnen enkele dagen na de invoering van AMR’s tot 70% stijgen. Voor een klant vertaalde dat zich in een 25% hogere doorvoer.

Bovendien versnelde COVID-19 het gebruik van AMR’s, omdat ze gewild waren als de oplossing om sociale afstand mogelijk te maken in magazijnen, fabrieken en distributiecentra. AMR’s kunnen worden gebruikt voor het transporteren van materialen en onderdelen, het ophalen en retourneren van artikelen en zelfs voor afval en recycling. Door directe overdrachten te elimineren, werd het risico om COVID-19 te verspreiden, verkleind.

Tegenwoordig kunnen werknemers de hele dag in eenzelfde zone blijven en toch meer items verwerken, pakken, verpakken of opbergen dan ooit tevoren. Dit is mogelijk omdat zij gefocust kunnen blijven op hun taak.

Daarnaast is er  een tekort aan arbeidskrachten in bijna alle sectoren, waaronder de warehousing- en logistieke sector. Door gebruik te maken van mobiele robots kunnen bedrijven de operationele continuïteit handhaven, zelfs wanneer faciliteiten bijvoorbeeld maar voor de helft bemand zijn.

  1. Robots, zijn tegenwoordig essentiële elementen van de ‘smart factory’. Wat zijn de andere ondersteunende technologieën voor een smart factory?

De opkomst van de ‘smart factory’ maakt deel uit van wat we de Vierde Industriële Revolutie kunnen noemen. Met een innovatieve blik kunnen bedrijven gelijke tred houden en werknemers ondersteunen met intelligente oplossingen, processen automatiseren, operaties vooruithelpen en een verbonden fabriek creëren, zonder meetwaarden te missen of de precisie te verliezen waar ze zo hard aan hebben gewerkt.

In warehousing moet modernisatie gericht zijn op het synchroniseren van drie belangrijke facetten van deactiviteiten als men een meer verbonden ‘smart factory’ wil worden, geoptimaliseerd met magazijnbeheersystemen (WMS), werknemer en workflow optimalisatie en automatisering.

De data van de meest recente Zebra Warehousing Vision Study vertelt ons dat magazijnen meer automatisering in de bedrijfsvoering stimuleren. Meer dan driekwart (77%) gaf aan dat het uitbreiden van werknemers met technologie de beste manier is om automatisering te omarmen, terwijl 62% zei dat ze van plan waren om in 2022 draagbare computers in te voeren . Tegen 2024 verwacht 31% spraakbesturing te gebruiken en is 29% van plan om virtual reality-headsets in te zetten.

Voor het magazijn en de fabriek omvat industriële automatisering voor een ‘smart factory’ zaken als machine vision en fixed industrial scanning, radiofrequentie-identificatie (RFID) en realtime locatiesystemen.

Hoe ziet de combinatie van deze technologieën er in realiteit uit? Je kunt bijvoorbeeld data van RFID, gewichtssensoren op de vorken van een heftruck, temperatuursensoren op dozen of goederen, machine vision of computer vision, een app die verwijst naar barcode-intelligentie en product-terugroepacties om realtime beslissingen te nemen over inkomende goederen, samenvoegen. Als aan een van de criteria niet wordt voldaan volgens de ingestelde algoritmen, kunnen de goederen worden afgewezen zonder ze ooit in het magazijn te ontvangen.

Zo kunnen AMR’s ook samenwerken met RFID-oplossingen om product cycle counts uit te voeren of productverplaatsingen te volgen. En een enkel softwareplatform kan nu vaste industriële scanners aansturen voor snelle track en trace op de werkvloer en machinevisie-gebaseerde work-in-progress-validaties bij kwaliteitscontrolepunten. Net zo belangrijk is dat het uniforme scan- en visionsysteem defecten kan detecteren, robotacties kan begeleiden en de juiste positionering van de etikettering op pakketten en pallets kan verifiëren voor een betere tracking.

Marcel Kars is VP Warehouse Automation EMEA van Zebra Technologies

Misschien vind je deze berichten ook interessant