Home Bots & Business Mendix: ‘AI zonder de zijwieltjes’ in 2021

Mendix: ‘AI zonder de zijwieltjes’ in 2021

door Pieter Werner

Naar verwachting zullen we dit jaar veel use cases van toegepaste AI gaan zien, verwacht Mendix in een voorspelling van de belangrijkste technologietrends in 2021 in samenwerking met Forrester. De softwareleverancier spreekt in dit verband van een doorbraak naar ‘AI zonder zijwieltjes’.

Als voorbeeld noemt Mendix het San Francisco OpenAI- consortium dat zijn nieuwe API  GTP-3 (‘Generative Pre-trained Transformer 3’) algemeen beschikbaar stelt. Dit krachtige taalmodel maakt het overbodig om AI-algoritmes te trainen op enorme trainingsdatasets met dure reken-hardware. Het non-profit consortium maakt hierbij gebruik van een ​​kernprincipe van low-code platformen: het zet abstractie en automatisering in om AI neural netwerktraining te versnellen.

Drempel lager

Johan den Haan, CTO bij Mendix: “We kunnen verwachten dat R&D-teams en software-ingenieurs dit jaar nieuwe toepassingen van AI onderzoeken die kunnen worden aangepast met veel kleinere hoeveelheden data. Hierdoor is de drempel een stuk lager om ook in te stappen, de kosten zijn minder en innovatie wordt gestimuleerd.”

Low code

Siemens-dochter Mendix, leverancier van enterprise low-code, publiceerde een overzicht van de belangrijkste technologietrends voor 2021. Analisten van Forrester schatten in dat 75 procent alle bedrijfssoftware dit jaar gebouwd zal worden met low-code technologie, waardoor sommige branche-experts volgens de onderzoekers 2021 al ‘The Year of Low-Code’ noemen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant