Home Bots in Beeld AI geeft de natuur een stem

AI geeft de natuur een stem

door Marco van der Hoeven

Peter van der Putten, assistant professor AI aan de Universiteit Leiden, en AI-kunstenaar Jeroen van der Most, hebben met behulp van GPT-3 de natuur ‘een stem gegeven’.  Dit machine learning model van open AI is onlangs gelanceerd, en heeft vooral op social media geleid tot een breed scala aan door AI gegenereerde teksten.

‘Klimaatverandering is dodelijk voor onze planeet, maar de ijskappen, eilanden en koraalriffen hadden geen stem. Tot wij AI in de vorm van GPT-3 vroegen om namen hen brieven te schrijven aan wereldleiders”, zegt Peter van der Putten hierover. Hij was eerder onder meer verantwoordelijk voor de expositie Critters: wanneer is technologie een wezen? in museum Naturalis in Leiden.

Saga’s

In een verklaring zeggen de initiatiefnemers van Letters from Nature “Ons werk is geïnspireerd door verschillende bronnen. Duizenden jaren lang hebben mensen gespeculeerd over het vermogen van de natuur en levenloze objecten om te spreken en verhalen te vertellen. De vroegste religieuze verhalen en wereldse saga’s ter wereld bevatten pratende dieren, bomen, rivieren en bergen. Bepaalde religies schrijven nog steeds menselijke eigenschappen toe aan objecten, en psychologische experimenten met robots in laboratoria en onze huizen hebben aangetoond dat mensen hier sterk naar neigen.”

Trump

Op basis van de instructie ‘AI, write a letter from a melting ice cap to the president’ schreef GPT-3 de volgende brief:

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant