Home Bots & Business Druk op IT-teams vanwege generatieve AI

Druk op IT-teams vanwege generatieve AI

door Marco van der Hoeven

Ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering worden steeds meer worden gezien als levensvatbare en transformerende oplossingen. Echter, 71% van de bedrijven in Nederland verwacht dat ze steeds meer moeite zullen krijgen met het voldoen aan de groeiende vraag vanuit de business, en dat de capaciteit van teams nog meer onder druk komt te staan.

Dat blijkt uit het nieuwste State of IT-rapport van Salesforce. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven hun strategieën en tactieken heroverwegen in het licht van de stijgende vraag naar IT-diensten, de toename van het aantal apps, beveiligingsrisico’s en de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het rapport, gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder meer dan 4000 IT-leiders uit 28 landen, geeft een overzicht van de prioriteiten, uitdagingen en strategische richting van leiders voor de toekomst. Vier belangrijke conclusies uit de analyse met betrekking tot de Nederlandse IT-industrie:

1 – AI, generatieve AI en automatisering zijn top-of-mind

78% van de IT-leiders in Nederland zegt dat de rol van AI in hun organisatie duidelijk omschreven is, 80% gelooft dat juist generatieve AI binnenkort een prominente rol zal spelen in hun organisatie in het streven naar meer efficiency en schaalbaarheid. IT-leiders gaan echter voorzichtig te werk: 65% maakt zich zorgen over de ethiek van generatieve AI.

2 – De vraag naar IT-diensten neem toe, IT-teams richten zich op operationele efficiëntie

71% van de IT-organisaties in Nederland heeft moeite om te voldoen aan de vraag vanuit de business, 64% verwacht dat de vraag de komende 18 maanden alleen maar zal toenemen. In reactie hierop zegt 85% van de Nederlandse-bedrijven dat ze zich daarom steeds meer richten op het verbeteren van de operationele efficiëntie en productiviteit.

3 – Dreigingen op het gebied van security

Door de snelle ontwikkelingen in de technologie maken bedrijven innovatieve apps, maar deze kunnen nieuwe kwetsbaarheden in de beveiliging introduceren. Dit zorgt voor een dilemma voor IT-teams en hun stakeholders; 79% van de IT-leiders geeft aan moeite te hebben met het vinden van een balans tussen bedrijfs- en securitydoelstellingen. Daarbij is de lijst met bedreigingen lang, waardoor teams voor een “all of the above”-benadering kiezen met een scala aan securitymaatregelen, zoals dataversleuteling (60%) en multi-factor authenticatie (51%).

4 – Toename van data en opdrachten vraagt om nieuwe benadering applicatieontwikkeling

De vraag naar klant- en werknemersgerichte apps blijft stijgen, maar slechts 23% van de IT-organisaties in Nederland kan hieraan tegemoetkomen. Om de capaciteit van hun teams op te schalen, maakt 87% van de bedrijven gebruik van low-code of no-code tools en 48% gebruikt composability om sneller en efficiënter te werken.

Michiel Hustinx, general manager Salesforce Nederland: “In deze tijd is technologie zowel de uitdaging als de oplossing. De steeds groter wordende vraag naar nieuwe apps vereist een enorme productiecapaciteit van teams. Door slim gebruik te maken van de juiste tools en de inzet van generative AI kunnen bedrijven veel winst behalen als het gaat om efficiency en schaalbaarheid. Ook de klant zal met ondersteuning van generatieve AI een geoptimaliseerde klantervaring beleven.”

Download hier  het volledige Engelstalige rapport

Misschien vind je deze berichten ook interessant