Home Bots in Beeld Iers Robotvoetbalteam RoboÉireann Wint Wereldkampioenschap

Iers Robotvoetbalteam RoboÉireann Wint Wereldkampioenschap

door Marco van der Hoeven

Het Ierse robotvoetbalteam RoboÉireann, afkomstig van de Maynooth University, heeft de Challenge Shield van de RoboCup 2023 Standard Platform League gewonnen. Dit internationale robotvoetbaltoernooi werd georganiseerd in Bordeaux, Frankrijk.

RoboÉireann, met tegenstanders uit Duitsland, Nederland, Canada, de VS, Australië en Brazilië, noteerde 67 doelpunten tegenover 2 in negen wedstrijden om de overwinning te claimen.

Het team bestaat uit medewerkers en studenten van de afdelingen Electronic Engineering en Computer Science aan de Maynooth University. Zij concurreren in een uniek spel waarbij alle deelnemers gebruik maken van identieke humanoïde robot-hardware, maar eigen software ontwikkelen waardoor de robots zelfstandig kunnen voetballen.

Sinds 2009 neemt RoboÉireann deel aan Europese en Internationale RoboCup-evenementen.

Teams dienen geavanceerde software te ontwikkelen, machine learning en AI toe te passen om een hoog niveau van autonomie te bereiken. Dit stelt de robots in staat hun omgeving te interpreteren, beslissingen te nemen en samen te werken in dynamische omgevingen zonder menselijke tussenkomst of afstandsbediening.

Studenten ontwikkelen door hun deelname industriële vaardigheden in robotica, AI, software en teamwerk. Deze vaardigheden vinden hun toepassing in diverse domeinen zoals autonome robotica, ondersteunende technologieën voor zelfstandig wonen, productie, landbouw, en nood-/rampgebiedoperaties.

Dr. Rudi Villing, teamcoach en docent aan de afdeling Electronic Engineering, gaf commentaar op de prestatie van het team: “RoboCup is een belangrijke praktijkomgeving voor studenten om te leren over de uitdagingen van het creëren van intelligente humanoïde robots, onderzoek te doen en oplossingen te ontwikkelen, en industriële vaardigheden te verwerven. Het competitieve element motiveert hen en is uniek in zijn soort. Onze prestatie in deze competitie bouwt voort op onze eerdere ervaringen, waaronder de overwinning bij de Open Challenge van de RoboCup 2011 wereldkampioenschappen en de derde plaats bij de RoboCup German Open Replacement Event 2022.”

Het team van RoboÉireann bestaat uit Aidan Colgan, Shauna Recto, James Petri, Heather Bruen, Andy Lee Mitchell, Dr. Ralf Beirig en Dr. Rudi Villing.

Misschien vind je deze berichten ook interessant