Home Bots & Bullets Ukraïne gebruikt omstreden AI bij informatie-oorlog

Ukraïne gebruikt omstreden AI bij informatie-oorlog

door Marco van der Hoeven

In de informatie-oorlog die is losgebarsten na de Russische inval in Ukraïne speelt ok AI een rol. Ukraïne gebruikt namelijk de software van het omstreden Amerikaanse bedrijf Clearview AI om gesneuvelde Russische militairen te identificeren, en vervolgens hun familie op de hoogte te stellen van de dood van de betreffende soldaat. Volgens Ukraïne hebben zij al 8.600 zoekopdrachten uitgevoerd in de systemen van Clearview AI, waarbij 562 militaren zijn geïdentificeerd.

Clearview AI beschrijft zichzelf als een ‘revolutionaire gezichtsherkenningszoekmachine die onderzoekers helpt om misdaden achteraf op te lossen’. Het is een platform dat meer dan 20 miljard gezichtsfoto’s bevat, allemaal verzameld vanuit openbare bronnen als nieuwsmedia en social media. Daarbij zitten ook ongeveer twee miljard foto’s van Russen die verzameld zijn via VKontakte.

Volgens Reuters is de samenwerking met het Amerikaanse softwarebedrijf gestart nadat CEO Hoan Ton-That zijn diensten had aangeboden. Ukraïne mag de software gratis gebruiken. Critici wijzen erop dat er altijd het gevaar bestaat dat de gezichtsherkenning een verkeerde uitkomst geeft. Ook ligt de ethische kant van deze operatie onder vuur, omdat mensen in Rusland op basis van de gezichtsherkenning bericht krijgen dat hun familielid is gesneuveld.

Misschien vind je deze berichten ook interessant