Home Bots in Society Profiel van innovatie in RPA: CJIB

Profiel van innovatie in RPA: CJIB

Genomineerd voor de Softbot Awards

door Pieter Werner

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is genomineerd voor de prestigieuze Softbot Awards, een erkenning voor het effectief inzetten van Robot Process Automation (RPA) binnen hun organisatieprocessen. De nominatie is voor de succesvolle implementatie van software robots bij het verwerken van aanmeldingen en wijzigingen van bewindvoerders en curatoren, waarmee een snellere en minder foutgevoelige afhandeling mogelijk is geworden.

Bij het CJIB wordt nu een geavanceerde software robot ingezet om veranderingen in bewindvoering en curatele efficiënt te registreren in de bijbehorende informatiesystemen. Hierdoor kan het bureau bewindvoerders of curatoren sneller benaderen, waardoor noodzakelijke juridische processen zonder vertraging kunnen beginnen. Deze verbetering is cruciaal, gezien de ongeveer 600 meldingen die maandelijks binnenkomen, variërend van nieuwe aanmeldingen tot wijzigingen of beëindigingen van bewindvoering.

De intelligentie van de robotsoftware ligt in zijn vermogen om verschillende, eerder technisch ongekoppelde, informatiesystemen te integreren. De robot leest en interpreteert automatisch de uitspraken van beschermingsbewind of curatele, controleert de informatie op juistheid tegen externe, betrouwbare bronnen zoals het CCBR en de Kamer van Koophandel (KvK) en werkt afhankelijk van het toepasselijke scenario de informatiesystemen bij.

Een belangrijk aspect van deze technologie is de foutenreductie in het registratieproces. Voorheen was dit een handmatige taak voor medewerkers, wat het niet alleen arbeidsintensief maakte, maar ook gevoelig voor menselijke fouten. Nu vermindert de automatisering door de robot niet alleen de werklast voor de CJIB-medewerkers, maar verhoogt het ook de betrouwbaarheid van de gegevens door systematische verificatie.

De inzet van de robot heeft nog een ander voordeel: het identificeren van gevallen waar handmatige opvolging nodig is. Door deze gevallen door te geven aan de relevante afdeling, zorgt de robot ervoor dat complexe situaties de nodige menselijke aandacht krijgen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant