Home Bots in Society TU Delft lanceert acht ‘TU Delft AI Labs’

TU Delft lanceert acht ‘TU Delft AI Labs’

door Pieter Werner

TU Delft heeft acht ‘TU Delft AI Labs’opgezet om te onderzoeken hoe AI wetenschappelijke vooruitgang kan versnellen. Omdat AI een rol speelt in alle wetenschapsgebieden is het de bedoeling dat wetenschappers die onderzoek doen in AI en met AI in deze labs samenwerken. In de loop van 2020 en 2021 worden deze acht interdisciplinaire AI labs uitgebreid met nog eens zestien labs.

Binnen het MACHINA-lab bijvoorbeeld werken onderzoekers in onder andere machine learning samen met materiaalwetenschappers aan de analyse van bestaande materialen en de ontwikkeling van nieuwe materialen. Bij het AidroLab werken onderzoekers in geometric deep learning samen met onderzoekers in watermanagement aan het verbeteren van de waterhuishouding en het voorspellen van overstromingen in de stedelijke omgeving. De onderzoekers van het CiTyAI-Lab gaan met behulp van zeer gevarieerde databronnen in kaart brengen welke impact het ‘weefsel’ van de stad heeft op de inwoners, om zo de leefomgeving te kunnen verbeteren.

Investeringen

TU Delft wil het budget voor AI, data & digitalisatie verdubbelen tot 70 miljoen euro per jaar. Deze middelen zullen worden gebruikt voor nieuw talent en onderzoekseenheden (‘labs’), onderwijsprogramma’s over AI, data en digitalisatie, versnelde onderwijsinnovatie en de intensivering van samenwerking, partnerschappen en netwerken.

Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft, zegt in een verklaring: ‘Onze ingenieurs staan erom bekend dat ze kunnen denken én doen. We hebben zowel fundamentele als toepassingsgerichte disciplines in huis, die samenwerken aan maatschappelijke uitdagingen. Ik ben er trots op dat er met de lancering van de eerste acht TU Delft AI Labs al zo’n 50 onderzoekers vanuit verschillende disciplines met nieuwe uitdagingen aan de slag gaan, en kijk uit naar de vele initiatieven die nog zullen volgen.’

De eerste acht TU Delft AI Labs zijn:
3DUU – 3D Urban Understanding
AidroLab – Artificial intelligence research in water management
CTAI-Lab – CiTy AI Lab
DeTAIL – Delft Tensor AI Lab
DI_Lab – Designing Intelligence Lab
IRIS – Intelligent & Reliable Imaging Systems
MACHINA – Machine Intelligence Advances for Materials
AI*MAN-lab – Transparent & Traceable AI in Human-AI Teamwork

Misschien vind je deze berichten ook interessant