Home Bots & Bullets Prijs voor video robotisering bij landmacht

Prijs voor video robotisering bij landmacht

door Marco van der Hoeven

De korte documentaire ‘Robotisering bij de Nederlandse Landmacht’ is tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met de Gouden Reiger in de categorie Effectief en Overtuigend. De landmacht werkte voor de ruim 18 minuten durende documentaire samen met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en communicatiebureau LVB.

Het thema van de video wordt gevormd door Robotic and Autonomous Systems (RAS). De documentaire laat zien hoe de landmacht hiermee omgaat, welke toepassingen in de praktijk mogelijk zijn, maar ook de ethische aspecten en vraagstukken waar aandacht aan wordt besteed. Zo komen de inzet van drones en onbemande grondvoertuigen in het optreden van de landmacht aan bod.

Vuurgevechten

Duidelijk wordt dat robotica inmiddels zo goed als onmisbaar is. Dat laat luitenant-kolonel Martijn Hädicke blijken in de documentaire. “Ik heb in Afghanistan 6 vuurgevechten meegemaakt, en in iedere situatie had robotica ons direct kunnen helpen.” Daarnaast komen nog meer betrokkenen aan het woord.

De jury spreekt van “een strakke productie met een heldere boodschap”. “De documentaire is gedraaid in een visueel fraaie en homogene stijl die de inhoud van de film op een hoogwaardige en effectieve wijze versterkt. Doelgericht en met een pakkende muziekscore is de film zeer overtuigend voor de doelgroep. Wat deze jury betreft een schot in de roos.”

Zie ook:

Militaire robots: ‘De mens blijft altijd in control’

Misschien vind je deze berichten ook interessant