Home Bots & Business Datagedreven dronesystemen halen inspectiegegevens op in onveilige gebieden

Datagedreven dronesystemen halen inspectiegegevens op in onveilige gebieden

door Pieter Werner

Falcker haalt heeft een platform ontwikkeld voor drones om inspectiegegevens op te halen in moeilijk bereikbare en onveilige gebieden, zoals opslagtanks. De cloudomgeving van deze dronebox is gekoppeld aan het Falcker-platform, dat is ontwikkeld door Symbioo met het applicatieplatform OutSystems. Het digitaliseert de assets en creëert zogenaamde ‘digital twins’. Door de drone-in-box is de inspecteur minder uren op locatie nodig.

Vanwege de energietransitie besluiten tankoperators hun opslagtanks slimmer te beheren door te investeren in digitaal onderhoud. Dat wet- en regelgeving sinds kort het gebruik van een drone-in-box toestaat, biedt Falcker uitkomst.

Met de geavanceerde camera’s in de drone-in-box worden er 360 graden foto’s gemaakt waarop materiaaldegradatie, gasemissies, temperatuur (isolatie) en vervorming worden herkend. Deze foto’s worden geüpload in de cloudomgeving van de dronebox die gekoppeld is met het Falcker-platform. Vervolgens worden alle losse foto’s via een door Falcker ontwikkelde techniek samengevoegd tot één foto en geïnspecteerd.

Vijf jaar geleden startte Falcker als start-up met de wens om het inspectiewerk van onder andere opslagtanks te digitaliseren via robots en drones. Het Falcker-platform is gebouwd op OutSystems. Bedrijven die gebruik maken van het Falcker platform zijn onder meer BP, Vopak en SABIC.

Piloot op locatie

“Bij het besturen van een drone is er een piloot op locatie nodig en ben je meer afhankelijk van de weersvoorspellingen. Dit is bij een drone-in-box niet het geval. We wilden al heel lang ons Falcker-platform breder uitrollen, maar het is niet haalbaar om busjes en piloten met drones rond te laten rijden. Laat staan in het buitenland. Deze innovatie biedt ons talloze nieuwe mogelijkheden en is baanbrekend in onze industrie. Zonder OutSystems hadden we deze datagedreven drone-in-box oplossing waarschijnlijk nooit kunnen realiseren”, vertelt Duco Boer, CIO bij Falcker.

“Sinds 1993 ben ik al werkzaam in de IT-sector. Tijdens mijn carrière leverde werken met IT-systemen vaak tot teleurstellingen en desillusies. Vier jaar geleden vermoedde ik al dat OutSystems alles op digitaliseringsgebied te bieden had. En tot op de dag van vandaag heeft het platform mij nog nooit teleurgesteld.”

Bart Meursing, VP EMEA North bij OutSystems: “Het ophalen van inspectiegegevens van opslagtanks met het drone-in-box systeem is een schoolvoorbeeld van datagedreven werken. Falcker verzamelt in de eerste plaats vele waardevolle data en heeft met Symbioo een state-of-the-art digitaal platform ontwikkeld dat de data vervolgens verwerkt.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant