Home Bots in Society Frankrijk op weg naar ‘Soevereine AI’

Frankrijk op weg naar ‘Soevereine AI’

door Pieter Werner

Frankrijk zet niuewe stappen richting de ontwikkeling van ‘soevereine AI’ door een aanzienlijke uitbreiding van de Jean Zay-supercomputer, mede mogelijk gemaakt door het France 2030-programma. Deze uitbreiding, gefinancierd door de Franse overheid, is ontworpen om Frankrijk’s capaciteit op het gebied van kunstmatige intelligentie aanzienlijk te verhogen.

Na de aankondiging van president Macron tijdens de Vivatech-conferentie in juni 2023, hebben het Grand Equipement National de Calcul Intensif (GENCI) en het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) gekozen voor Eviden om de capaciteit van de Jean Zay-supercomputer uit te breiden. Deze uitbreiding, geïnstalleerd in april 2024 en operationeel vanaf de vroege zomer, verhoogt de piekrekenkracht van de supercomputer van 36,85 naar 125,9 petaflops.

De update omvat ook een geavanceerde opslaginfrastructuur die snelle toegang tot data en modellen mogelijk maakt, wat essentieel is voor AI-onderzoek en ontwikkeling. Jean Zay, al een van Europa’s duurzaamste supercomputers dankzij zijn waterkoelingssysteem, zet zijn inzet voor milieuvriendelijke technologie voort door de afvalwarmte te hergebruiken voor de verwarming van lokale huishoudens.

Deze ontwikkelingen worden ondersteund door de France 2030-initiatief, dat tot doel heeft de Franse leiderschap in technologie en industrie te versterken. Met een budget van 54 miljard euro, focust het programma op het stimuleren van innovatie en competitieve ontwikkeling in strategische sectoren zoals AI.

De versterking van de AI-infrastructuur door deze uitbreiding onderstreept de Franse inzet om een vooraanstaande rol te spelen in de globale AI-sector. De toegenomen rekenkracht stelt wetenschappelijke en industriële onderzoekcentra in staat om geavanceerde numerieke simulaties en AI-modellen te ontwikkelen, wat cruciaal is voor onderzoek naar biologie, gezondheidszorg, en duurzame energiebronnen.

Met de nieuwe configuratie van de Jean Zay-supercomputer, inclusief 1,456 NVIDIA H100 GPU’s en verbeterde netwerktechnologieën, positioneert Frankrijk zich als een competitieve speler op het wereldtoneel van digitale en technologische innovatie. De uitbreiding wordt breed ondersteund door Franse overheidsinstellingen en illustreert de ambitie van het land om op het hoogste niveau van technologische vooruitgang te opereren, ten behoeve van zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de bredere samenleving.

Misschien vind je deze berichten ook interessant