Home Bots & Business GenAI: Pak beveilgingsrisico’s aan met een optimistische blik op de toekomst

GenAI: Pak beveilgingsrisico’s aan met een optimistische blik op de toekomst

door Gastauteur

GenAI zorgt voor een grote verandering op het gebied van cyberbeveiliging. GenAI bestaat uit systemen die kennis kunnen begrijpen, leren en uitvoeren binnen een breed scala aan taken, net zoals een mens dat zou doen. Het kan helpen IT-omgevingen te beschermen en tegelijkertijd worden gebruikt om nieuwe aanvalsvectoren te creëren. Er staat veel op het spel voor IT en beveiliging. Dus: wat moeten organisaties doen om op een verantwoorde manier waarde te ontsluiten?

Zoals met elke opkomende technologie, zijn er risico’s die we moeten beheersen. We moeten er tegelijkertijd voor zorgen dat deze technologieën onze menselijke waarden weerspiegelen. Maar GenAI kan ons ook helpen om onze omgeving te beschermen.

De risico’s van GenAI aanpakken

Nu de mogelijkheden van GenAI toenemen, wordt beveiliging een belangrijk onderwerp. Hackers kunnen profiteren van de snelheid en automatisering die GenAI gebruikt, waardoor ze kwetsbaarheden sneller ontdekken, malware in realtime ontwikkelen en betere phishing-e-mails en digitale spoofing ontwikkelen. De juiste beveiligingsmaatregelen moeten worden getroffen om te voorkomen dat GenAI-systemen het doelwit worden van aanvallen en ze kunnen de kansen op meer fraude en nieuwe aanvalsoppervlakken door de opkomst van deepfakes verkleinen.

Om GenAI te beveiligen moet er allereerst een infrastructuur worden geïmplementeerd die is gebouwd op vertrouwen, beginnend op apparaatniveau tot aan de gegevens en de gebruiker. Het doel is om robuuste toegangscontrolemaatregelen te hebben die schadelijke toegang en potentieel misbruik van het systeem voorkomen. Om gegevens te beveiligen, moeten gegevensclassificatie, versleuteling en veilige gegevensopslag en -overdracht mogelijk zijn. Het menselijke element speelt ook een cruciale rol: regelmatige audits, middelen om te identificeren wanneer het systeem zich niet gedraagt zoals verwacht, en technieken om vooroordelen en ethische richtlijnen te beperken zijn belangrijk.

GenAI versterkt cyberbeveiliging

Terwijl de sector bezig is deze risico’s aan te pakken, is het mogelijk dat GenAI onze bondgenoot wordt op het gebied van cyberbeveiliging, waardoor we organisaties beter kunnen beschermen tegen dreigingen. Omdat GenAI enorme hoeveelheden beveiligingsgegevens analyseert voor een organisatie, voorspellingen doet en voortdurend leert, kunnen cyberbeveiligingsteams dreigingen beter aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren van anomalieën in netwerkverkeer of verdachte e-mailcontent ontdekken. GenAI kan vervolgens toekomstige dreigingen voorspellen of kwetsbaarheden identificeren, omdat het leert van incidenten uit het verleden en van informatiefeeds over dreigingen.

Automatisering kan de manier waarop we naar beveiliging kijken veranderen, vooral op het gebied van preventie en detectiecontrole. Door de detectie van dreigingen te automatiseren, verkort GenAI de tijd om aanvalspogingen te ontdekken en erop te reageren, waardoor het potentiële schade beperkt. Door routinematige cyberbeveiligingstaken te automatiseren, zoals het rapporteren van incidenten of het delen van dreigingen, kunnen beveiligingsteams zich bezighouden met meer strategische taken, met wat het belangrijkst is en ze hebben sneller toegang tot inzichten waarop ze kunnen reageren.

Contentcreatie is misschien niet de eerste functie die in je opkomt als je denkt aan GenAI en cyberbeveiliging, maar het is interessant voor security awareness-trainingen. Door GenAI te gebruiken om trainingsmodules te personaliseren, kunnen de personalisatiecriteria worden gebaseerd op de rollen van de eindgebruikers, hun gedrag in het verleden en veelvoorkomende dreigingen waarmee ze te maken kunnen krijgen. Dat niveau van detail in de training kan menselijke fouten verminderen, wat een belangrijke factor is in veel beveiligingsincidenten.

Een optimistische blik op de toekomst

GenAI brengt nadelen en voordelen met zich mee voor cyberbeveiliging. Aan de ene kant zorgt het voor nieuwe uitdagingen, waardoor we onze cyberbeveiligingsstrategieën moeten heroverwegen. Maar het belooft ook een betere detectie van en reactie op dreigingen, betere mogelijkheden om te voorspellen en operationele efficiëntie.

Al jaren hebben we de risico’s van innovatie beheerst en tegelijkertijd de vooruitgang van de mensheid bevorderd. Bij Dell Technologies is verantwoord omgaan met technologie de basis van wat we doen. We moeten de voordelen ervan benutten terwijl we de risico’s proactief aanpakken. We raden robuuste beveiligingsmaatregelen, voortdurende monitoring en een flexibele, zich steeds ontwikkelende benadering van gegevensprivacy en ethiek aan. Op die manier zal de relatie tussen AI en cyberbeveiliging zorgen voor een productief resultaat.

Robert de Koning is Advisory Presales Consultant Enterprise bij Dell Technologies

Op 21 november vindt het Forum plaats, het jaarlijkse event van Dell Technologies. Inspirerende sprekers delen kennis over opkomende trends, geavanceerde technologieën en concrete manieren waarop organisaties kunnen transformeren. Robert presenteert samen met Fionn Cummins een sessie over zero trust. Wilt u meer weten? Bekijk hier de agenda en registreer.

Misschien vind je deze berichten ook interessant