Home Bots in Society Ethisch hackers tonen zwakheden slimme apparaten

Ethisch hackers tonen zwakheden slimme apparaten

Nederlandse overheid waarschuwt consumenten in campagne

door Pieter Werner

Ethische hackers laten in het kader van een campagne van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zien wat er kan gebeuren wanneer slimme apparaten niet van updates worden voorzien. Deze ‘Hack Battle’ is onderdeel van de campagne ‘Doe je updates’ die al langer loop. Het doel van deze actie is mensen te stimuleren hun slimme apparaten te updaten.

In de Hack Battle laten ethisch hackers zien wat er gebeurt als een internetcrimineel via een slim apparaat digitaal inbreekt. “Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen”, zegt Wouter Wessels, een van de ethisch hackers bij Eurofins Cyber Security die meewerkte aan de campagne.

“Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data. Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten. Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.”

Door te updaten worden er naast nieuwe features (die heel zichtbaar zijn) ook vaak kwetsbaarheden opgelost. Zo blijven slimme apparaten veilig én wordt het netwerk beschermd tegen internetcriminelen. Veel slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat.

Misschien vind je deze berichten ook interessant