Home Bots & Business Presentatie Nederlandse start-ups in European AI Landscape

Presentatie Nederlandse start-ups in European AI Landscape

door Marco van der Hoeven

Tijdens de online Swedish Innovation Days heeft de Nederlandse AI Coalitie een bijgewerkte versie van het Europese AI-landschap gepresenteerd. De eerste versie werd eind 2020 voor het eerst gelanceerd en omvatte meer dan 500 startups uit Duitsland, Frankrijk en Zweden. European AI Startup Landscape verwelkomt nu ook startups uit Nederland.

Tijdens het evenement zijn 127 Nederlandse AI-startups aan het landschap toegevoegd. Het doel van het initiatief is om startups te begeleiden en veelbelovende startups een podium te bieden waar beide partijen van profiteren en daarbij tevens de adoptie van AI stimuleren. Daarnaast toont het de innovatieve kracht van Europese startups en de bereidheid van Europese landen om samen te werken en zo technologische soevereiniteit te creëren.

Groei

Het Europese AI-startup landschap groeit voortdurend en steeds meer landen werken samen om internationale uitwisseling te bevorderen. Europa’s leidende innovatie en startup hubs appliedAI van UnternehmerTUM, Ignite Sweden, AI Sweden en Hub France IA kwamen voor het eerst samen om de eerste stappen te zetten om het AI startup ecosysteem in Europa in kaart te brengen. Dit overzicht is uitgebreid onder leiding en door de steun van de Nederlandse AI Coalitie, in samenwerking met de regionale AI-hubs, TechLeap en ai.nl. In Noorwegen wordt dit opgepakt door NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium), Cluster for Applied AI en Norwegian Open AI Lab.

Centrale database

Door een gecentraliseerde database van kwalitatieve AI-startups te creëren, krijgen corporates en het MKB sneller toegang tot betrouwbare AI-partners. Alle gepresenteerde startups hebben AI in de kern van hun bedrijf of maken significant gebruik van AI. Ze zijn minder dan tien jaar geleden opgericht of hebben hun bedrijfsmodel minder dan tien jaar geleden getransformeerd en daarnaast is hun hoofdkantoor of oprichter in Europa gevestigd. Elke startup is voorgesteld en

Bekijk hier het Nederlandse AI-start up landscape

Misschien vind je deze berichten ook interessant