Home Bots & Bullets Eerste Nederlandse MQ-9 Reaper gepresenteerd

Eerste Nederlandse MQ-9 Reaper gepresenteerd

door Marco van der Hoeven

Gisteren is de eerste Nederlandse MQ-9 Reaper uit de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc gekomen. Het toestel met het registratienummer M-001 heeft de Nederlandse roundel en Nederlandse registratietekens. In totaal krijgt de Koninklijke Luchtmacht 4 toestellen.

De roll-out van de MQ-9 Reaper vond plaats op de fabriek van GA-ASI in Poway in de Verenigde Staten. Bij de roll-out was een vertegenwoordiging van Defensie aanwezig, waaronder de directeur van de Defensie Materieel Organisatie viceadmiraal Arie Jan de Waard en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Linden Blue, de CEO van GA-ASI zal ook bij de ceremonie aanwezig zijn.

Wapensysteem

De MQ-9 is een volledig nieuw wapensysteem voor de Krijgsmacht en markeert voor Defensie een nieuw tijdperk. De missies zullen worden gevlogen door crews bestaande uit een vlieger en een sensor operator die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied. Het systeem wordt ook aangeduid met de term RPAS, Remotely Piloted Aircraft System.

Met de MQ-9 Reaper voorziet de Defensie in een tekort op het gebied van tactische en operationele lucht-grond waarnemingscapaciteiten. Omdat zij in staat is om informatie snel te verzamelen, te verwerken, te analyseren en te delen, is de Koninklijke Luchtmacht met de MQ-9 Reaper in staat om eigen personeel, maar ook (coalitie)partners, te voorzien van een goede beeldopbouw en inlichtingen. Daarnaast sluit de invoering van de MQ-9 Reaper goed aan bij het toekomstbeeld van Defensie, waarbij in het moderne informatiegestuurd militair optreden, grondwaarneming vanuit de lucht en/of ruimte essentieel is.

Testen

De Nederlandse Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. Het squadron zal de eerste periode na levering met name gebruiken om te testen en te evalueren. Het 306 squadron is de afgelopen jaren stapsgewijs opgebouwd en zal medio 2023 volledig in staat zijn om met de MQ-9 te opereren.

Dit programma is een intensieve samenwerking van de Defensie Materieel Organisatie en het Commando Luchtstrijdkrachten, de United States Air Force en General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant