Home Bots & Business AI transformeert HR

AI transformeert HR

‘Hoe word ik een datagedreven organisatie?’

door Marco van der Hoeven

Het vakgebied van human resources is zeer data-intensief. Daarom is het een voor de hand liggende sector om kunstmatige intelligentie in te zetten. Workday werkt al jaren aan de integratie van AI in hun productaanbod. Hun Europese hoofdkantoor in Dublin fungeert als een centrum voor AI-onderzoek en -ontwikkeling. Rocking Robots sprak met Caroline O’Reilly, General Manager Analytics bij Workday, over hoe AI HR transformeert.

“De eerste vraag die onze klanten vaak stellen is: ‘Hoe word ik een datagedreven organisatie? Hoe maak ik die overstap?’, vertelt Caroline O’Reilly, General Manager Analytics bij Workday, over de behoefte aan AI-oplossingen. “Ze zijn zich bewust van het feit dat hun klanten over data beschikken, en deze data blijft groeien binnen verschillende afdelingen van de organisatie. Wanneer ze ons benaderen, zijn ze op zoek naar advies over waar ze moeten beginnen en welke gebieden voorrang moeten krijgen.”

“Om op deze vragen in te gaan, introduceren we hen aan het werk dat wij al verricht hebben in ons domein, vooral op het gebied van people analytics. We hebben een product ontwikkeld, een geavanceerde applicatie, die snel, in slechts enkele weken, ingezet kan worden. Deze applicatie maakt gebruik van AI en machine learning en werkt boven op de personeelsgegevens van de organisatie, en legt trends binnen deze data bloot.”

Voor kleinere bedrijven die overwegen een data-analist aan te nemen, heeft zij een ander advies. “In plaats van direct een specialist in dienst te nemen, bieden wij een alternatief in de vorm van een applicatie die wij ‘data-analist in een doos’ noemen. Deze applicatie, People Analytics, analyseert continu hun gegevens en toont trends in een gemakkelijk te begrijpen formaat, waarbij grafische dataweergave gecombineerd wordt met verhalen in natuurlijke taal.”

Daarnaast hoort ze regelmatig van klanten, vooral van CIO’s, dat zij hun technologiestack willen consolideren. “Ze beheren vaak een enorme hoeveelheid aan technologieën, soms wel 250 verschillende systemen, en proberen deze te stroomlijnen. Velen willen het Workday-platform meer gebruiken om hun technologieën op één plek te consolideren.”

Integraties

“Klanten vragen vaak naar producten die al geïntegreerd zijn, omdat het onderhouden van integraties tussen verschillende softwaretechnologieën uitdagend kan zijn. Het is voor hen lastig om deze integraties actief te houden en goed te testen. Daarom neigen ze steeds meer naar een uniform platformmodel. Workday, als een allesomvattend platform, wordt in deze context bijzonder relevant door geïntegreerde oplossingen aan te bieden voor HR, financiën, werving, leren, analyse en planning, allemaal binnen één platform.”

Een ander veelbesproken punt is de tijdrovende aard van gegevensverkrijging. “Veel bedrijven ondervinden dat hun huidige processen veel handmatige inspanningen en vertragingen met zich meebrengen. Gewoonlijk zijn gegevens beperkt tot specifieke teams, en het opvragen van informatie zoals personeelsverloop binnen een organisatie betekent dat je gegevens moet aanvragen bij andere teams en op hun reactie moet wachten. Deze vertraging in het verkrijgen van gegevens vormt een grote hindernis voor bedrijven.”

Democratisering

“Het concept van data-eigendom is van essentieel belang; bedrijfsmanagers willen bijvoorbeeld direct toegang tot hun gegevens, zonder afhankelijk te zijn van andere teams. Deze behoefte benadrukt de groeiende trend naar datademocratisering: data beschikbaar stellen voor eindgebruikers op het moment dat zij die nodig hebben, zonder dagenlange vertragingen. Deze benadering stelt gebruikers in staat om direct toegang te krijgen tot gegevens, wat efficiëntere en beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk maakt.”

Een ander discussiepunt is de hoeveelheid tijd en handmatige inspanning die nodig is om toegang tot gegevens te krijgen. “Veel organisaties willen dit verminderen, met als doel gegevens gemakkelijker toegankelijk te maken dan alleen via een gespecialiseerd analyseteam. Ze streven ernaar om tijdig toegang te hebben tot gegevens zonder te moeten wachten of afhankelijk te zijn van externe teams. Er is een toenemende trend richting datademocratisering, die meer mensen toegang geeft tot en gebruik laat maken van data wanneer ze die nodig hebben, zonder vertragingen.”

AI

AI en ML worden al ingezet in het People Analytics-product om afwijkingen te identificeren en trends over tijd te observeren. “Op het gebied van analyse ligt de focus op het vertellen van verhalen rondom data. We beschikken nu over verhalen in natuurlijke taal, maar met de integratie van generatieve AI kunnen deze verhalen verrijkt worden. Het idee is om een gepersonaliseerde ‘mensenkrant’ voor gebruikers te creëren, die inzichten over hun personeelsgegevens rechtstreeks in hun inbox levert, wellicht op maandelijkse basis. Dit zou gebruikers helpen zich te concentreren op de meest relevante aspecten van hun personeelsgegevens.”

“Een van de voordelen van het gebruik van AI en ML in deze context is de mogelijkheid om inzichten te ontdekken die misschien niet voor de hand liggen via handmatige analyse. AI kan bijvoorbeeld specifieke delen van een organisatie aanwijzen die een hoger personeelsverloop ervaren, iets wat niet meteen duidelijk zou zijn. Dit soort inzichten zijn waardevol en kunnen leiden tot diepgaandere analyses.”

Transparantie

“We streven er ook naar om onze producten transparanter te maken in de manier waarop ze inzichten genereren. Deze transparantie is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen in de technologie. Gebruikers moeten de redenering of de ‘aanwijzingen’ achter de conclusies van AI kunnen begrijpen om de technologie volledig te vertrouwen en effectief te gebruiken.”

“Als technologieleverancier erkennen we dat generatieve AI en machine learning taken binnen HR en andere afdelingen die Workday gebruiken, transformeren. Hoewel deze technologieën bepaalde taken automatiseren, zien wij ze vooral als hulpmiddelen voor taken waar mensen misschien minder tijd aan willen besteden. Het schrijven van functiebeschrijvingen kan bijvoorbeeld tijdrovend zijn en uren werk vergen, vooral als je wilt zorgen dat ze inclusief zijn en aantrekkelijk voor een divers publiek. Generatieve AI kan dit proces aanzienlijk vereenvoudigen, waardoor HR-professionals zich kunnen richten op meer strategische aspecten van hun rol.”

Waarden “In essentie is onze aanpak als technologieleverancier niet gericht op het vervangen van banen, maar op het versterken van menselijke capaciteiten. Door routinematige en tijdrovende taken te automatiseren, willen we werknemers in staat stellen zich te concentreren op meer creatieve en strategische activiteiten die waarde toevoegen. Deze verschuiving kan leiden tot meer bevredigende werkervaringen en potentieel tot hogere productiviteit en innovatie binnen organisaties.”

“Wat betreft het menselijke element, onze kernactiviteit draait om HR, dus ligt onze focus uiteraard op mensen. Ik geloof dat het bouwen van geweldige technologie geweldige relaties vereist. Dit is voor ons een fundamenteel principe. Zelfs bij de integratie van AI in onze processen blijven we een sterke nadruk leggen op het menselijke aspect. Hoewel AI inzichten kan verschaffen en richting kan geven, zijn wij van mening dat uiteindelijk een persoon betrokken moet zijn bij het maken van de uiteindelijke beslissingen. Deze aanpak weerspiegelt onze toewijding om technologische vooruitgang in balans te brengen met mensgerichte waarden.”

Zie ook

Dr. Dympna O’Sullivan pleit voor AI-geletterdheid

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant