Home Bots & Business 85 procent van Nederlandse managers wil meer AI investeringen

85 procent van Nederlandse managers wil meer AI investeringen

door Pieter Werner

Nederlandse managers hebben veel vertrouwen hebben in kunstmatige intelligentie. Zo geeft 78% van de ondervraagde managers aan dat AI zal helpen bij het oplossen van hun zakelijke uitdagingen. Bovendien is 85% van de respondenten van plan om hun investeringen in AI en automatisering in de nabije toekomst te verhogen. Dit zijn een paar resultaten van onderzoek door softwareontwikkelaar Klippa.

Kunstmatige intelligentie is al een bekend begrip in gebieden zoals bedrijfsprocesautomatisering, het verhogen van productiviteit en het verminderen van kosten. Managers beschouwen automatisering nu ook als een go-to oplossing voor de aanhoudende wereldwijde arbeidscrisis. De strijd om geschoolde werknemers wordt gezien als de belangrijkste huidige uitdaging voor bijna een derde (31%) van de deelnemers aan de C-Level Insights-enquête.

Mogelijk is dit de reden dat bijna 20% van het topmanagement van plan is om de investering in AI te verdubbelen, terwijl nog eens 21% overweegt om de investeringen met een percentage tussen de 40 en 80 procent te verhogen. Tel daar de meer strategische verhogingen van 10-20 procent (14% van de respondenten) en 20-40 procent (33% van de respondenten) bij op en de cijfers wijzen op een sterke toekomstige groei van de AI-sector in Nederland.

Uitdagingen

De enquête toont aan dat managers onder de 39 meer vertrouwen hebben in AI (84%) dan degenen boven de 50 (71%). Ook de bereidheid om te investeren in AI is hoger bij jongere leidinggevenden (94%) dan bij oudere leeftijdsgroepen (79%).

Ondanks het hoge vertrouwensniveau zijn er ook uitdagingen. Bijna een derde (29%) van de Nederlandse managers aarzelt om meer te investeren in AI vanwege een gebrek aan tijd en personeel, wat het tekort aan geschoold personeel onderstreept. Andere barrières zijn de initiële kosten van automatisering (24%), zorgen over de volwassenheid van de technologie (16%), het gebrek aan interne expertise (9%) en interne weerstand tegen nieuwe technologieën (6%).

C-Level

De C-Level Insights-enquête van Klippa is beantwoord door een diverse groep managers. De meerderheid van de respondenten zijn CEO’s (60%), gevolgd door CTO’s (11%), CFO’s (9%) en andere C-suite managers. Ze zijn actief in 18 verschillende sectoren, in organisaties van alle groottes – van kleine en middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen met jaaromzetten van meer dan $1 miljard.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant