Home Bots & Business Wereldwijde verkoop van servicerobots gestegen met 32%

Wereldwijde verkoop van servicerobots gestegen met 32%

door Marco van der Hoeven

De verkoop van professionele servicerobots is in 2019 wereldwijd met 32% gestegen tot een bedrag van 11,2 miljard dollar. De pandemie COVID-19 zal naar verwachting deze markt verder stimuleren. Dat leidt onder meer tot een grote vraag naar robotica-desinfectieoplossingen, logistieke robotoplossingen in fabrieken en magazijnen en robots voor thuisbezorging. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de International Federation of Robotics (IFR).

Het aandeel van medische robotica bedraagt 47% van de totale omzet van professionele servicerobot in 2019. Deze werd vooral gedreven door robotchirurgische systemen, die het duurste type in het segment zijn. De omzet bereikte een nieuw record van 5,3 miljard dollar – een stijging van 28%. In 2022 kan de verkoop van medische robots meer dan verdubbelen tot 11,3 miljard dollar. Ongeveer 90% van de medische robots is afkomstig van Amerikaanse en Europese leveranciers.

Logistiek

De marktwaarde van verkochte of verhuurde logistieke robots steeg met 110% tot 1,9 miljard dollar. Vrijwel alle logistieke omzet werd gerealiseerd met robots voor binnengebruik. Autonome mobiele robots werden aanvankelijk in magazijnen gebruikt, maar met de digitalisering van de productie maken ze ook deel uit van de huidige slimme fabriek. Daarom lijkt een aanhoudende sterke omzetgroei van 40% of meer per jaar mogelijk.

“De investering in servicerobots voor logistiek in productieprocessen wordt snel terugverdiend”, zegt IFR-president Milton Guerry. “Uitgaande van een 24-uurs werking, kan de investering in servicerobots voor logistiek binnen 2 à 3 jaar en vaak veel sneller worden terugbetaald. Bij een levensduur van 15 jaar bedragen de bedrijfskosten ongeveer 5% van de jaarlijkse investering. Hoogontwikkelde systemen bieden vaak een operationele beschikbaarheid van meer dan 98%. ”

RaaS

De trending Robotics-as-a-Service (RaaS) -bedrijfsmodellen verlagen de drempel voor klanten om met robots te automatiseren. Het voordeel is niet om te investeren in hardware, dus de bedrijven hebben geen vast kapitaal, geen vaste kosten en geen robotoperatoren nodig. Het gebruik van logistieke systemen in niet-verwerkende industrieën wordt sterk gedreven door magazijnoplossingen voor grote e-commercebedrijven. Een sterk potentieel is ook te vinden in ziekenhuizen die hun logistiek beheren met behulp van professionele servicerobots. In het segment van professionele servicerobotica werd ongeveer 90% van de bemonsterde logistieke robots geproduceerd in Europa en Noord-Amerika – ongeveer 10% in Azië.

Landbouw

Het segment landbouwrobotica bestaat uit robots voor landbouw, melkveehouderij, veehouderij en andere veldtoepassingen. De verkoopwaarde steeg met 3% tot 1,3 miljard dollar. De Covid-19-pandemie kan gevolgen hebben voor de verdere levering van dergelijke robots. Zo veroorzaakten reisbeperkingen voor arbeiders uit Oost-Europa, die in het oogstseizoen meestal naar West-Europa reizen, een tekort aan arbeidskrachten. Boeren kunnen dit compenseren met de inzet van veldrobots. Een omzetgroei van meer dan 30% voor landbouwrobots lijkt mogelijk.

Persoonlijke en huishoudelijke diensten

Servicerobots voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik, die worden geproduceerd voor een massamarkt, bevinden zich voornamelijk op het gebied van huishoudelijke robots. Denk hierbij aan stofzuig- en vloerreinigingsrobots, grasmaaierrobots of entertainmentrobots. Het totale aantal servicerobots voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik is in 2019 met 34% gestegen tot meer dan 23,2 miljoen verkochte exemplaren.

De waarde is met 20% gestegen tot 5,7 miljard dollar. De eenheidsprijzen voor de twee belangrijkste segmenten, robotstofzuigers en speelgoedrobots, zijn de afgelopen jaren gedaald. Tegenwoordig zijn standaard robotstofzuigers al verkrijgbaar voor minder dan 100 dollar. 75% van de bemonsterde robots voor huishoudelijk gebruik – stofzuigers en vloerreinigers, grasmaaiers en andere huishoudelijke robots – werd in 2019 geproduceerd door Amerikaanse bedrijven. Aziatische bedrijven hadden een aandeel van 19% – Europese bedrijven van 6%.

Ouderen

Een groeiende markt is de inzet van assistentie-robots voor ouderen of gehandicapten. De geschatte verkoopwaarde steeg met 17% tot 91 miljoen dollar. Talrijke nationale onderzoeksprojecten in veel landen richten zich op deze enorme toekomstige markt voor servicerobots. In tegenstelling tot de meeste entertainmentrobots zijn deze robots hightechproducten. “We verwachten dat de verkoop van robots voor zowel professionele als persoonlijke service sterk zal blijven stijgen”, zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics.

Misschien vind je deze berichten ook interessant