Home Bots & Business ‘Governancemodel nodig voor AI’

‘Governancemodel nodig voor AI’

door Pieter Werner

Onderzoek door MIT Technology Review Insights laat zien hoe CIO’s denken over AI. 64% van de respondenten benadrukt het belang van het veilig delen van live data en AI-middelen op verschillende platforms.

Deze trend is duidelijk zichtbaar in tal van sectoren, waar er een groeiende belangstelling is voor technologie-agnostische gegevensuitwisseling ter ondersteuning van AI-modellen en kernactiviteiten. Aangenomen wordt dat dergelijke praktijken de nauwkeurigheid en winstgevendheid van de resultaten vergroten. Er bestaat echter een verschil in vertrouwen tussen de regio’s in het kapitaliseren van realtime analyses, waarbij EMEA (67%) achterblijft bij Noord-Amerika (79%) en Azië-Pacific Japan (APJ) (73%).

Een ander cruciaal aspect is de unificatie van data- en AI-governancemodellen. Ongeveer 60% van de CIO’s beschouwt één enkel geïntegreerd governancemodel voor data en AI als cruciaal. Deze behoefte komt voort uit de uitdagingen die gepaard gaan met gefragmenteerde of geïsoleerde data-architecturen. In de EMEA-regio is 56% van de CIO’s deze mening toegedaan. De regio wordt geconfronteerd met unieke uitdagingen als gevolg van de uiteenlopende behoeften van de landen, die mogelijk van invloed kunnen zijn op het tempo van de adoptie van uniforme bestuursmodellen, die essentieel zijn voor efficiënte schaalvergroting.

Branchespecifieke vereisten hebben een aanzienlijke invloed op de adoptie en toepassing van generatieve AI. In de productiesector wordt supply chain-optimalisatie bijvoorbeeld gezien als de meest waardevolle toepassing van generatieve AI. Andere sectoren, zoals de publieke sector, media en entertainment (M&E) en telecommunicatie, richten zich op verschillende aspecten, zoals respectievelijk realtime data-analyse, personalisatie van klantervaringen en kwaliteitscontrole. Hoewel de adoptie van generatieve AI niet uniform is in alle sectoren, hangt het succes ervan grotendeels af van de toegang tot data en AI in alle organisatierollen.

Wat betreft de technologische infrastructuur vindt 63% van de CIO’s het benutten van multicloud-omgevingen enigszins tot zeer belangrijk, en 70% heeft een soortgelijke mening over open source-standaarden en -technologieën. Deze aanpak wordt gedreven door de noodzaak om risico’s te beheersen en innovatie te bevorderen in een snel evoluerend AI-landschap en een onzekere regelgevingsomgeving.

Wat betreft het omarmen van platforms die de adoptie van opkomende technologieën mogelijk maken, lijkt de EMEA-regio mondiaal toonaangevend te zijn. Achtenzestig procent van de CIO’s in EMEA beschouwt dergelijke platforms als zeer belangrijk voor de komende twee jaar. Israël (80%), Nederland (73%) en Duitsland (70%) lopen voorop in deze trend. Dit duidt op een proactieve aanpak in de regio om opkomende technologieën in hun operationele kaders te integreren.

Het rapport ‘Bringing baanbrekende data-intelligentie naar industrieën’ wordt geproduceerd in samenwerking met Databricks. is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder 600 CIO’s, CTO’s, CDO’s en technologieleiders voor grote ondernemingen en organisaties in de publieke sector, en bevat diepgaande interviews met leidinggevenden op C-niveau. Tot de vertegenwoordigde organisaties behoren AT&T, AXA, Condé Nast, Databricks, Dell Technologies, General Motors, Morgan Stanley, Regeneron Genetic Center, de United States Postal Service en Walmart.

Misschien vind je deze berichten ook interessant