Home Bots & Brains Robot helpt in bibliotheek

Robot helpt in bibliotheek

door Pieter Werner

De Universiteitsbibliotheek Maastricht is, in samenwerking met de School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht, het Maastricht Center for Robots (MCR) en Robot Control van Innovation Playground, een project gestart met een service robot. Robot Pepper zal in de openbare ruimte van de bibliotheek zes weken lang actief zijn voor onderzoeksdoeleinden.

Na deze pilotfase keert Pepper terug naar de leverancier. PhD-kandidaten zullen de resultaten van het project gebruiken voor hun onderzoek naar het verbeteren van informatiediensten met een robot. Studenten kunnen communiceren met Pepper door op het scherm op de knop ‘stel mij een vraag’ te drukken, waarna ze basisvragen over de bibliotheek en de diensten kunnen stellen. Deze vragen kunnen variëren van “Waar is het toilet?” tot “Hoe verbind ik met de Wi-Fi?”

Pepper maakt gebruik van Generative AI om een breed scala aan gegevens te creëren, zoals afbeeldingen, video’s, audio, tekst en 3D-modellen. Hoewel het niet de bedoeling is van het project om persoonlijke gegevens te verzamelen tijdens de interactie met Pepper, kan het GenAI-model van OpenAI tijdelijk ontvangen informatie loggen voor eigen verbetering en ontwikkeling, en deze mogelijk delen met derden. Gebruikers wordt verzocht geen persoonlijke of identificeerbare informatie (zoals naam, leeftijd, nationaliteit of persoonlijke leven) of persoonlijke gegevens van anderen te verstrekken om hun privacy te beschermen.

Met dit project wil de Universiteitsbibliotheek Maastricht een living lab incorporeren, waarbij de interactie tussen het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en de UM-gemeenschap wordt benadrukt. De bibliotheek biedt niet alleen toegang tot wetenschappelijke informatie, maar faciliteert ook de creatie ervan. Het Maastricht Center for Robots wil de adoptie en implementatie van service robots ondersteunen. SBE, als een van de academische partners van MCR, stelt MCR in staat om in te spelen op het nieuwste onderzoek en wetenschappelijke kennis over service robots. PhD-studenten van SBE voeren onderzoek uit tijdens de twee fasen van dit project om informatiediensten te verbeteren met behulp van een robot.

Misschien vind je deze berichten ook interessant