Home Geen categorie NVIDIA positieve uitzondering in lastige markt voor halfgeleiders

NVIDIA positieve uitzondering in lastige markt voor halfgeleiders

door Marco van der Hoeven

In 2023 was NVIDIA een opvallende uitzondering op de krimpende markt voor halfgeleiders met een indrukwekkende groei, vooral op het gebied van AI. Dit in tegenstelling tot de algemene trend van dalende omzetten in de sector. Een recent rapport van Gartner berekent dat de wereldwijde omzet uit halfgeleiders aanzienlijk was gedaald tot $533 miljard, een daling van 11,1% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling was vooral merkbaar in het geheugensegment, dat een van de grootste dalingen in zijn geschiedenis meemaakte.

Ondanks deze uitdagende marktomstandigheden, wist NVIDIA een omzetgroei te realiseren van 56,4% in de halfgeleidersector, met een waarde van $24 miljard. Deze stijging bracht NVIDIA voor het eerst in de top vijf van halfgeleiderleveranciers, een duidelijk bewijs van hun succesvolle strategie en sterke positie in de AI-siliciummarkt. Dit succes van NVIDIA staat in schril contrast met de algemene trends in de sector, waar slechts 9 van de 25 grootste halfgeleiderleveranciers een omzetgroei realiseerden en 10 een daling met dubbele cijfers zagen.

De halfgeleiderindustrie, die bekend staat om zijn cyclische aard, heeft in 2023 aanzienlijke veranderingen ondergaan. Intel heroverde de eerste plaats van Samsung met een omzet van $48,7 miljard, ondanks het matige presteren van geheugenleveranciers. Samsung, nu op de tweede plaats, rapporteerde een omzet van $39,9 miljard. Andere noemenswaardige verschuivingen omvatten de stijging van STMicroelectronics naar de 8e plaats, grotendeels dankzij een omzetstijging van 7,7%, vooral door hun sterke aanwezigheid in de automobielindustrie.

Een significante factor in de algemene daling van de halfgeleidermarkt was de scherpe daling van de geheugenopbrengsten, met name in de DRAM- en NAND-flashsectoren, veroorzaakt door zwakke vraag en overschotten in sleutelmarkten zoals smartphones, pc’s en servers. Het segment buiten het geheugen kende echter slechts een daling van 3%, deels te danken aan de aanhoudende vraag naar halfgeleiders voor AI-toepassingen en de sterke groei in sectoren als de auto-industrie, defensie en ruimtevaart.

De opmerkelijke prestaties van NVIDIA in de AI-markt benadrukken het groeiende belang en potentieel van AI-technologieën binnen de halfgeleiderindustrie. Terwijl de bredere markt worstelt met uitdagingen, biedt het succes van NVIDIA inzicht in de evoluerende dynamiek van de sector en de opkomende mogelijkheden in gespecialiseerde segmenten zoals AI.

Misschien vind je deze berichten ook interessant