Home Bots & Business Visie: #hackjewerk, voor iedereen een robot!

Visie: #hackjewerk, voor iedereen een robot!

door Gastauteur

Als je consultants of leveranciers hoort praten over ‘Digital Workforce’, gaat het altijd om grote projecten en oneindige vergezichten. Naar mijn bescheiden mening zou het veel meer moeten gaan over het nederige zusje van De Grote Trajecten: de persoonlijke digitale assistent. Voor iedereen een robot! 

Kijk, het is natuurlijk aantrekkelijk om de ICT boys de leiding te geven en ze los te laten op alle hoeken en gaten die nog niet verbonden zijn. De applicaties die nog niet met alle andere applicaties praten en de databases die nog niet ge-api-d zijn. Jij een koppeling! En jij een koppeling en jij en jij!

Alleen, daar zit het hem niet meer in. We zijn wel zo’n beetje uitgekoppeld en uitgeERP-d. Daar worden mensen niet meer blij van. Nee, als je een organisatie echt wil helpen, hou de Digital Workforce dan in godsnaam weg bij ICT-ers, die maken er just another IT solution van. (disclaimer: ik heb niks tegen ICT-ers, sterker: sommige van mijn beste vrienden zijn ICT-er!)

Nee, als je echt wat wilt bereiken met de prachtige oplossingen die RPA, data-analytics en AI je bieden, laat je het over aan de eindgebruiker. Mensen die hun werkprocessen door en door kennen. Mensen zoals jij en ik. Gartner noemt deze mensen ‘citizen developers‘.

Citizen-ontwikkelaar

Zo’n citizen-ontwikkelaar is een ‘gewone’ gebruiker die nieuwe bedrijfstoepassingen maakt voor anderen. Ze kunnen niet programmeren, maar ze kennen de business door en door. Ze doen dit in zogenaamde low- of no-code omgevingen (zoals RPA) die app-ontwikkeling mogelijk maakt voor iedereen. Het democratiseert ICT en geeft elke gebruikersorganisatie een platform om samen op te innoveren

Maar nog belangrijker: het geeft een normale gebruiker de mogelijkheden om aan zijn dagelijkse portie administratieve strafwerk te ontkomen. En dát is waar het leuk wordt, stel je eens voor dat elke collega in staat is om het saaie werk ZELF weg te automatiseren! Dat is pas een revolutie! En waarom zouden we daar stoppen? Help je collega’s. Of je klant. Of misschien wel die arme collega’s van ICT….

Het mooie is, het kan. Heel veel RPA en data-analytics leveranciers leveren ook een eenvoudige, maar slimme versie van hun ontwikkeltools. Met meer dan voldoende mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Met een beetje training kun je al snel een eigen automation bouwen. En niet alleen voor je laptop. Zoek in de App- of Playstore maar eens naar ITTT. Een buitengewoon handige manier om je dagelijkse werkstromen op je telefoon te automatiseren. Met heel, heel veel kant en klare recepten voor het integreren van bijvoorbeeld mail, social media en kalenders….

Knaller

Maar de echte knaller komt van…. Microsoft. Met de gratis levering van PowerAutomate bij elke Windows 10 installatie, maken zij het voor iedereen mogelijk om processen te automatiseren en zo de regie terug te krijgen over het waardevolle dagelijkse werk. En met een beetje training en een snufje begeleiding van een niet nader genoemd adviesbureau kun je zelf aan de slag.

Dus neem de handschoen op. Kies het meest irritante dagelijkse klusje dat je kunt bedenken en #hackjewerk!

Robert Mekking is managing partner bij MvR Digital Workforce 

Deze column is hier eerder gepubliceerd

Misschien vind je deze berichten ook interessant