Home Bots & Business ABB koopt AI-technologie voor AMR’s

ABB koopt AI-technologie voor AMR’s

door Pieter Werner

ABB gaat Sevensense overnemen, een Zwitserse start-up gespecialiseerd in AI-gebaseerde 3D-navigatietechnologie voor autonome mobiele robots (AMR’s). ABB is van plan Sevensense’s technologie te integreren in zijn AMR-portfolio, met als doel de capaciteiten van deze robots te verbeteren op het gebied van snelheid, nauwkeurigheid en draagvermogen.

Sami Atiya, president van ABB Robotics and Discrete Automation, merkte op dat de overname past binnen ABB’s visie van AI-gestuurde robots die helpen in werkplaatsen, vooral met het oog op het oplossen van arbeidstekorten. Hij benadrukte de gezamenlijke mogelijkheid van mobiele robots, uitgerust met zicht en AI, om dynamische kaarten te creëren voor autonoom opereren in veranderende omgevingen.

De markt voor mobiele robots zal naar verwachting significant groeien in de komende jaren, waarbij ABB’s AI-gestuurde 3D-zichttechnologie een belangrijke rol zal spelen. Sevensense’s navigatietechnologie, die AI en 3D-zicht combineert, stelt AMR’s in staat om intelligent onderscheid te maken tussen statische en dynamische objecten, wat navigatie in complexe omgevingen vergemakkelijkt. Deze technologie is al geïmplementeerd in pilotprojecten in de auto- en logistieke industrieën.

ABB’s AMR’s, voorzien van Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM) technologie, worden gebruikt door bedrijven zoals Ford en Michelin voor efficiëntieverbeteringen in productie en intralogistiek. De technologie maakt het mogelijk voor robots om autonoom te navigeren, de inbedrijfstellingstijd te verkorten en realtime kaartupdates en schaalbaarheid mogelijk te maken.

Marc Segura, president van ABB’s Robotics Division, benadrukte dat de overname ABB positioneert als een leider in volgende-generatie AMR’s, en biedt een geïntegreerd portfolio aan dat Visual SLAM-technologie omvat. Gregory Hitz, CEO van Sevensense, sprak zijn optimisme uit over de overname en merkte op dat het de potentie heeft om de toepassing van hun technologie uit te breiden naar verschillende markten en sectoren.

De technologie ontwikkeld door Sevensense wordt verwacht een brede impact te hebben op robotica, en verbetert efficiëntie, flexibiliteit en nauwkeurigheid in productie en intralogistiek. Het zal blijven worden aangeboden onder de merknaam Sevensense in verschillende segmenten, waaronder materiaalbehandeling en dienstrobotica.

De overname maakt deel uit van ABB’s strategie om te investeren in innovatieve technologieën door middel van partnerschappen met start-ups en universiteiten, met als doel geavanceerde oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde bedrijven. Het team van ongeveer 35 medewerkers van Sevensense zal gevestigd blijven in Zürich.

Misschien vind je deze berichten ook interessant