Home People in Robotics Topvrouw van Universal Robots ontvangt prestigieuze roboticaprijs

Topvrouw van Universal Robots ontvangt prestigieuze roboticaprijs

door Pieter Werner

Voor de tweede keer in vijf jaar tijd heeft een sleutelfiguur bij Universal Robots, de wereldwijde marktleider in collaboratieve robots (cobots), de meest prestigieuze roboticaprijs ter wereld gekregen: de Joseph F. Engelberger Robotics Award, vaak omschreven als de Nobelprijs van de robotica.

In navolging van Universal Robots’ medeoprichter Esben Østergaard, die de Engelberger Award in 2018 ontving in de categorie Technologie, ontving Roberta Nelson Shea, Global Technical Compliance Officer bij Universal Robots, de prijs voor Toepassingen tijdens een ceremonie op de Automate Show in Detroit.

De categorie Toepassingen erkent personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van roboticatechnologie en de praktische toepassing ervan. Roberta won de prijs voor haar uitstekende werk op het gebied van robotveiligheid.

“Ik ben zeer vereerd dat ik deze prijs krijg,” zegt Nelson Shea. “Ik zie het als een erkenning van niet alleen mijn eigen werk, maar ook van de inzet van Universal Robots en Teradyne op het gebied van veiligheid. Deze prijs is een erkenning van iedereen die in de loop der jaren heeft bijgedragen aan de veiligheid van robots. Toen ik meer dan vier decennia geleden op dit gebied begon, had ik het gevoel dat ik een persoonlijke missie had en dat er niemand anders was die er samen met mij voor tekende. Nu, vooral na de opkomst van collaboratieve robottoepassingen, zitten we allemaal op één lijn wat het belang van veiligheid betreft.”

Inspiratie voor jonge vrouwen

In de afgelopen jaren hebben andere vrouwen de Engelberger Awards ontvangen, en dit geeft eens te meer aan hoe de roboticawereld zich heeft ontwikkeld sinds Nelson Shea in 1982 voor het eerst in deze sector begon.

“Gelukkig ben ik niet de eerste vrouw die deze prijs ontvangt, maar aangezien vrouwen nog steeds in de minderheid zijn in de roboticasector, hoop ik dat mijn carrière ook een inspiratie kan zijn voor jongere vrouwen omdat zij een belangrijke rol te spelen hebben in de toekomstige ontwikkeling van zowel de robotica als de technologie in het algemeen.”

Ook Kim Povlsen, president van Universal Robots, heeft Nelson Shea’s prestaties erkend.

“Deze prijs is een bewijs van de grote bijdrage die Roberta heeft geleverd aan de roboticasector. Roberta’s toewijding aan veiligheid heeft geholpen de normen te creëren voor de interactie tussen mensen en robots. Dit is een essentiële bijdrage geweest aan de samenwerking tussen mensen en cobots die we vandaag de dag op duizenden werkplekken zien”, aldus Kim Povlsen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant