Home Bots & Business ING: innovatie in economie dankzij AI

ING: innovatie in economie dankzij AI

door Marco van der Hoeven

‘AI is een bron van innovatie voor de economie’, is een van de conclusies die analisten van ING trekken in het onlangs gepubliceerde rapport AI vindt zijn weg naar alle sectoren. In dit onderzoeksrapport worden de verwachte ontwikkelingen op het gebeid van AI beschreven. ING verwacht onder meer dat de komende jaren de Nederlandse investeringen in AI zullen verdubbelen.

Hoewel brede toepassing van AI momenteel nog in de kinderschoenen staat is de potentie van deze technologie enorm. Zo komt steeds meer data beschikbaar en worden technieken als beeld- en spraakherkenning steeds beter. Daarom verwachten analisten van ING dat de bestedingen aan technologie en diensten op het gebied van AI in Nederland de komende vijf jaar zullen verdubbelen, tot een bedrag van € 3,2 miljard.

Complex

Die ontwikkeling zal niet in iedere sector even snel gaan. Vooral tussen kleinere en grotere bedrijven zullen de verschillen duidelijk te zien zijn. Bij kleinere bedrijven zal vooral standaard technologie met AI erin gebruikt worden, zoals marketingsoftware of een slimme kassa. Bij grotere bedrijven gaan de investeringen  naar maatoplossingen voor meer complexe problemen, zoals de optimale aanlevering van onderdelen voor machines of andere planningstaken.

Data

Ervaring met de analyse van grote hoeveelheden data is hierbij een voordeel. Volgens de onderzoekers van ING biedt AI de grootste kansen binnen de IT sector en in de financiële en de zakelijke diensten. Zo wordt AI ingezet bij het versneld ontwerpen van software en verbeteren van de functionaliteit. Bij sectorverzekeraars wordt inzetten van AI voor het opsporen van verdachte claims gemeengoed, denken de analisten. Uitzendbureaus zullen bij werving en selectie door AI een selectie van kandidaten laten maken.

Lees hier het volledige rapport

Bekijk hjer een video over de manier waarop ING zelf robots inzet

Misschien vind je deze berichten ook interessant