Home Bots in Society Sneller woningen bouwen door inzet van AI

Sneller woningen bouwen door inzet van AI

door Pieter Werner

Om woningbouw sneller te laten verlopen is vastgoedbedrijf VORM een samenwerking aangegaan met softwarebedrijf Brainial. Met de inzet van slimme digitalisering hopen zij 50% tijdsbesparing en 20% kostenbesparing, om vanaf 2025 jaarlijks 5.000 betaalbare woningen te realiseren.

De twee bedrijven willen zo met behulp van AI duurzaam versnellen en minder tijd besteden aan het doorgronden van tenderdocumentatie, faalkosten reduceren  en de kwaliteit van plannen verhogen.

“Betaalbare woningen realiseren is haalbaar door overbodige schakels uit de gehele keten te halen en processen slim te organiseren. Dit doen we door continu te innoveren, nieuwe initiatieven te lanceren en samenwerkingen met marktpartijen/ nieuwe spelers aan te gaan”, vertelt Hans Meurs, CEO bij VORM. “Met de inzet van Brainial maken we onze tenderprocedures slimmer, beter en efficiënter.”

Efficiëntie door inzet van AI

VORM en Brainial namen het tenderproces onder de loep en constateerden dat de inhoudelijke en organisatorische complexiteit toeneemt. De hedendaagse ruimtelijke opgaves vragen om integrale oplossingen op gebieden als ruimtelijke kwaliteit, betaalbaarheid, leefbaarheid, circulariteit, de energietransitie, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Deze thema’s komen terug in de leidraad en aanvullenden documenten, waardoor teams in kortere tijd meer informatie tot zich moeten nemen. De software van Brainial ondersteunt VORM door de informatie uit tenderdocumenten automatisch te extraheren, categoriseren, om te zetten naar parameters en op een overzichtelijke manier te presenteren.

“Het systeem is geconfigureerd en getraind op het detecteren van VORM specifieke aandachtspunten en risico’s, om een tijdsbesparing van 50% te realiseren tijdens het doorgronden van de tenderdocumenten en tegelijkertijd de faalkosten met 20% te reduceren” stelt Aldo de Vries, strategisch manager bedrijfsvoering bij VORM.

Slimmere diagnoses en suggesties

De eerste resultaten van de samenwerking tussen VORM en Brainial zijn veelbelovend, echter is dit nog maar het begin. “Kijkend naar de toekomst kunnen, door de inzet van machine learning, nog grotere stappen worden gezet. Ons systeem wordt slimmer naarmate het meer gebruikt wordt. Dit leidt tot slimmere diagnoses en suggesties”, aldus Fedor Klinkenberg, medeoprichter en algemeen directeur van Brainial.

VORM wil vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare woningen realiseren. Door de inzet van slimme digitalisering en de investering in maatschappelijke en sectorbrede initiatieven kan de innovatie van de vastgoedsector worden gestimuleerd en de ambitieuze doelstellingen worden behaald.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant