Home Bots in Society Nederland wil zich aansluiten bij Global Partnership on AI

Nederland wil zich aansluiten bij Global Partnership on AI

door Marco van der Hoeven

Nederland wil zich aan sluiten bij het Global Partnership on AI (GPAI), een wereldwijde publieke samenwerking op het gebied van AI,. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gezegd op de eerste European Entrepreneurship Summit (EES).

Staatssecretaris Mona Keijzer zei: “Als Nederland en als Europa is het onze plicht om onze ondernemers in economisch zware tijden niet alleen te hulp te komen, maar ze ook perspectief te bieden: hoe komen we zo sterk mogelijk uit de crisis? Vandaag hebben we laten zien hoe we dat aan willen pakken: door te investeren in onze scale-ups en in veelbelovende technologieën als quantum, waterstof en AI. Een samenwerking als GPAI kan daar een belangrijke rol in spelen: we spreken daarmee regels af die wereldwijd gelden, en daarmee verbetert voor onze ondernemers de toegang tot grote markten als bijvoorbeeld de EU, de VS, Japan en Canada.”

OESO

Het GPAI is opgezet door onder andere Frankrijk, Canada en de Verenigde staten en verloopt via de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). De samenwerking heeft als doel ervoor te zorgen dat AI gebruikt wordt op een verantwoorde manier die mensenrechten en fundamentele rechten respecteert. Nog dit jaar wordt bekend of Nederland onderdeel zal uitmaken van het GPAI.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant