Home Bots & Brains Hewlett Packard Enterprise bouwt krachtigste supercomputer in Australië

Hewlett Packard Enterprise bouwt krachtigste supercomputer in Australië

door Pieter Werner

Hewlett Packard Enterprise (HPE) gaat voor $ 48 miljoen nieuwe supercomputer bouwen voor Pawsey Supercomputing Centre, een nationaal supercomputercentrum in Australië. De nieuwe supercomputer maakt deel uit een regeringsprogramma om te investeren in supercomputers voor wetenschappelijk onderzoek. Deze rekenkracht is onder meer nodig voor de inzet van AI.

Het nieuwe systeem van Pawsey wordt de krachtigste supercomputer van Australië met 30x meer rekenkracht en 10x meer energie-efficiëntie dan bestaande systemen, bedoeld voor complexe modellering en simulatie voor het versnellen van onderzoek op gebieden als astronomie, plantpathologie en medicijnonderzoek

AI

HPE zal het nieuwe systeem bouwen op basis van de HPE Cray EX-supercomputer. HPE zal ook het Cray ClusterStor E1000-systeem integreren, dat gebruikmaakt van op maat gemaakte software- en hardwarefuncties om te voldoen aan uitgebreide, krachtige opslagbehoeften, en een nieuwe generatie AMD EPYC CPU’s en AMD Instinct GPU’s voor aanzienlijke rekenkracht en gerichte processors voor AI en beeldgestuurde applicaties.

Onderzoek

“Supercomputers zoals die bij Pawsey worden steeds belangrijker voor ons vermogen om high-impact onderzoek van wereldklasse uit te voeren. De upgrades die we aankondigen zijn een cruciale stap om de positie van Australië in de mondiale onderzoeksomgeving te versterken en een rol te spelen in grote wereldwijde onderzoeksprojecten, van hulp bij de strijd tegen COVID-19 tot het werken met de precursortelescopen tot de Square Kilometre Array, ”Zei Mark Stickells, uitvoerend directeur bij Pawsey Supercomputing Center.

“De nieuwe supercomputer gebouwd door HPE zal niet alleen de volgende generatie rekenkracht leveren om aan deze groeiende eisen te voldoen, het zal ook geheel nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk maken met een wereldwijd bereik en impact.”

Ontdekkingen

HPE, Cray en SGI werken al 20 jaar mee aan de supercomputers van Pawsey. Meer dan 1.600 onderzoekers gebruiken deze systemen. Recente resultaten van de supercomputers van Pawsey zijn onder meer:

  • Inzicht in wijnstokvirussen om de gewasproductie te behouden: Pawsey’s supercomputers zijn gebruikt om wijnstokbladrolvirussen (GLRV) te bestuderen die wijnstokken infecteren en tot 70% van de productie in heel Australië beïnvloeden. Wetenschappers versnelden het verzamelen, in kaart brengen en analyseren van GLRV-genoomgegevens, waardoor wijngaardbezitters tegenwoordig geïnfecteerde wijnstokken kunnen identificeren en verwijderen voordat het virus zich verspreidt.
  • AI gebruiken om onderwaterrobots te leren zwemmen als vissen: onderwaterrobotica wordt gebruikt bij milieumonitoring, verkenning van hulpbronnen, zoek- en reddingsinspanningen en meer. Om de navigatie voor onderwaterrobots verder te verbeteren en ze in staat te stellen autonoom te zijn, leren wetenschappers ze zwemmen als vissen. Computationele vloeistofdynamica-modellen werden ontwikkeld en gebruikt op Pawsey’s supercomputers om zwemstijlen voor vissen te simuleren, inclusief hoe ze de snelheid verhogen en van richting veranderen, en deze mogelijkheden hebben toegepast in algoritmen voor machine learning om neurale netwerken te trainen op onderwaterrobotica.
  • Mysteries van het universum oplossen: in een voortdurende zoektocht naar onbekende delen van het universum, gebruikten wetenschappers verbeterde technieken voor het in kaart brengen van de hemel om zeven nieuwe sterrenstelsels te detecteren die verder zijn bestudeerd met behulp van complexe modellering en simulatie als een stap om donkere materie en die van het universum te begrijpen. algemene fysieke processen. Onderzoekers gebruiken deze kennis ook om op aarde gebruikte technologieën te verbeteren, zoals scanners en communicatienetwerken.

Virussen

“Wetenschappelijke doorbraken gemaakt door toonaangevende onderzoekscentra, zoals Pawsey Supercomputer Center, inspireren ons om de gemeenschap te blijven versterken met krachtige supercomputeroplossingen die de meest uiteenlopende uitdagingen het hoofd bieden”, aldus Nick Gorga, algemeen directeur, HPC en AI, APAC-India bij HPE. “We kijken ernaar uit om samen te werken met AMD om Pawsey het krachtigste systeem voor de regio te bouwen en om de onderzoeksmogelijkheden van Australië te versterken om missies vooruit te helpen van het begrijpen van menselijke virussen tot het ontdekken van nieuwe sterrenstelsels.”

50 Petaflops

Het nieuwe systeem heeft een snelheidsprestatie van 50 petaflops, waarmee het een van de grootste supercomputers in de regio wordt. Het vervangt de Magnus- en Galaxy-systemen van Pawsey, die ook zijn gebaseerd op Cray-technologie.

“AMD is verheugd om baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te helpen versnellen met onze krachtige processors in de volgende generatie HPE- en Pawsey-supercomputer”, zegt Forrest Norrod, senior vice president en general manager van AMD Data Center and Embedded Systems Group. “In het Centrum zullen de komende jaren belangrijke nieuwe ontdekkingen worden gedaan, mogelijk gemaakt door Pawsey’s bijna 50 petaflops aan supercomputercapaciteit.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant