Home Geen categorie Meer diversiteit in technologie, maar er is nog veel te doen

Meer diversiteit in technologie, maar er is nog veel te doen

door Pieter Werner

De IT-besteedt steeds meer aandacht aan diversiteit en inclusie. Dat wordt onder meer weerspiegeld door de ontwikkelingen bij het IT-bedrijf Alyx, dat zich richt op het heropleiden van hoogopgeleide vrouwen voor technische functies om de genderkloof in IT aan te pakken. In hun tweede jaar toont Alyx een toename in hun activiteiten, wat past binnen die bredere beweging in de IT-industrie om vrouwen aan te trekken voor technische rollen en het personeelsbestand te diversifiëren.

In 2023 namen 22 vrouwen deel aan Alyx’s technische opleidingsprogramma, een initiatief zonder eerdere achtergrond in IT of technologie. Dit programma omvatte een bootcamp en een acht maanden durend traineeship bij partnerbedrijven, resulterend in 15 vaste aanstellingen. Nieuwe opdrachtgevers zoals Unigarant, Telindus, Gasunie ODC Noord, RVO en CJIB hebben zich verbonden aan Alyx, wat het groeiende vertrouwen in het initiatief weerspiegelt. Alyx heeft nu meer dan 40 teamleden en is snel gegroeid.

Voor 2024 stelt Alyx het doel om 40 trainees te plaatsen bij partnerbedrijven, gericht op het aanpakken van personeelstekorten in de IT-sector en het bevorderen van diversiteit en inclusie. Met een geplande verhuizing naar een groter kantoor in Utrecht, zet Alyx stappen voor verdere expansie.

Er is nog wel veel werk te verzetten in het dichten van de genderkloof in de IT-sector. Volgens Europees onderzoek waren er in 2022 ongeveer 3,0 miljoen mensen werkzaam met een ICT-opleiding in de EU, een stijging van 6,7% ten opzichte van 2021 (2,8 miljoen). Mannen vertegenwoordigden 84.4% (2,5 miljoen) van de werkenden met een ICT-opleiding, een toename van 7,1% ten opzichte van het voorgaande jaar (2,4 miljoen in 2021), terwijl vrouwen 15,6% (463.100) vertegenwoordigden, een stijging van 4,4% ten opzichte van 2021 (443.400).

Zie ook 

Herwaardering van vrouwen in technologiesector nodig

Misschien vind je deze berichten ook interessant