Home Bots & Business Machine learning detecteert veranderingen in leefomgeving

Machine learning detecteert veranderingen in leefomgeving

door Marco van der Hoeven

NEO, een Nederlandse aanbieder van geo-ICT en aardobservatie, gaat machine learning in de cloud van Amazon Web Services (AWS) inzetten om veranderingen in geo-objecten in onze leefomgeving te detecteren. Deze veranderingen kunnen overal in onze omgeving zijn, zoals in infrastructuur, natuur en zonnepanelen.

Deze detectieservice gebruikt Machine Learning (ML)-technologie. Met deze dient, genaamd SignalEyes, kunnen klanten als gemeenten en verzekeringsmaatschappijen alle activa in Nederland, zoals gebouwen, wegen en waterlopen effectiever monitoren. Met Image Processing-technologie in de cloud kunnen veranderingen in bouw en sloop, boomgroei, infrastructuur, landbouwpercelen en terrein worden waargenomen.

Image Processing

Image Processing-technologie combineert remote sensing-data (gegevens verzameld door lucht- en ruimtesensoren zoals satelliet- en luchtbeelden) met andere geografische gegevens in SignalEyes. NEO voorziet klanten van signalen over veranderingen op maat, bijvoorbeeld voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een agentschap van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eind 2020 besloot NEO om 100 TB aan gegevens naar AWS te migreren om zo niet meer zelf de infrastructuur te hoeven onderhouden en zich te concentreren op hun kernactiviteit, het hebben van betere gegevensbescherming en gebruik te kunnen maken van een sterkere betrouwbaarheid en schaalbaarheid van hun bronnen. NEO bouwde SignalEyes op een serverloze infrastructuur met AWS Lambda. Met de cloud kan SignalEyes nu 100 TB aan stereobeelden verwerken, CPU- en GPU-machines met veel rekenkracht verbruiken en een geografisch 3D-model van het land leveren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant