Home Bots & Brains Landen investeren fors in robotics

Landen investeren fors in robotics

door Pieter Werner

De coronacrisis heeft laten zien wat robots kunnen bijdragen aan bedrijven en de samenleving als geheel. Financieringsprogramma’s voor onderzoek zijn essentieel om deze ontwikkelingen mogelijk te maken en verder te ondersteunen. Onderzoekbureau IFR beschrijft de nationale financieringsprogramma’s in “World Robotics R&D Programmes“.

Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, big data en 5G, stimuleren de overheidsfinanciering in Azië, Europa en Amerika. Wat zijn de doelstellingen van de officieel aangestuurde financieringsprogramma’s voor onderzoek door de overheid en wat kunnen we van deze bevindingen leren? Dit is onderzocht door de International Federations of Robotics en gepubliceerd in de nieuwe paper “World Robotics R&D Programmes”.

Geschiedenis

“Elk land heeft zijn eigen kenmerken van robotprogramma’s op basis van zijn specifieke achtergrond en geschiedenis”, zegt prof. Dr. Jong-Oh Park, vice-voorzitter IFR-onderzoekscommissie en lid van de raad van bestuur. “Daarom zien we dat robotica-programma’s die zijn opgezet door de meest geavanceerde robotica-landen een heel andere strategische focus hebben.”

R & D-programma’s voor robotica – officieel aangestuurd door overheden

Het strategische plan Made in China 2025 komt als een blauwdruk om de productiecapaciteiten van Chinese industrieën te verbeteren. Dit omvat geavanceerde robots in de top 10 kernindustrieën. Het Robot Industry Development Plan bevat de doelstellingen voor China in 2020, waaronder: (1) het ontwikkelen van drie tot vijf wereldwijd concurrerende robotfabrikanten, (2) het creëren van acht tot tien industriële clusters, (3) het behalen van 45% van het binnenlandse marktaandeel voor China’s high-end robots, en (4) China’s robotdichtheid verhogen tot 100 robots per 10.000 arbeiders.

Abenomics

De nieuwe robotstrategie in Japan is een belangrijk beleid van de Abenomics-groeistrategie. Het robotgerelateerde budget voor 2019 is verhoogd tot 351 miljoen USD, met als doel Japan tot de robot-innovatiehub ter wereld te maken. Het actieplan omvat zowel de industrie als belangrijke dienstensectoren zoals gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur.

Kernindustrie

De Intelligent Robot Development and Supply Promotion Act van Korea zet zich in om de robotindustrie in Korea te ontwikkelen als een kernindustrie in de vierde industriële revolutie. Aandachtsgebieden zijn: productiebedrijven, geselecteerde servicerobotgebieden (inclusief gezondheidszorg en logistiek), sleutelcomponenten van de volgende generatie en belangrijke robotsoftware. Het robotgerelateerde budget voor 2020 is 126 miljoen dollar).

Horizon 2020

Robotica-projecten gefinancierd door Horizon 2020, het achtste kaderprogramma van de Europese Unie, vertegenwoordigen een breed scala aan onderzoeks- en innovatieonderwerpen – variërend van productie, commercieel en gebruik in de gezondheidszorg tot consumenten-, transport- en agrovoedingsrobotica. Via dit programma verstrekt EC naar schatting 780 miljoen dollar aan financiering voor onderzoek en innovatie op het gebied van robotica gedurende de looptijd van zeven jaar.

Samenwerking

Duitsland ondersteunt het gebruik van nieuwe digitale technologieën binnen de industrie en administratie. Het “PAiCE” -programma met een financieringsbudget van 55 miljoen USD (50 miljoen euro) over vijf jaar benadrukt de ontwikkeling van digitale industrieplatforms en de samenwerking tussen bedrijven die deze platforms gebruiken.

Visie

Het National Robotics Initiative (NRI) in de VS werd gelanceerd voor fundamentele robotica-R&D, ondersteund door de Amerikaanse regering. De belangrijkste doelen zijn gericht op fundamentele wetenschap, technologieën en geïntegreerde systemen die nodig zijn om een ​​visie te bereiken van alomtegenwoordige collaboratieve robots die mensen bijstaan ​​in elk aspect van het leven. Bovendien wordt in NRI-2.0 samenwerking tussen de academische wereld, de industrie, non-profitorganisaties en andere organisaties aangemoedigd. Het budget van NRI voor 2019 is 35 miljoen dollar.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant