Home Bots in Society iRobot leert kinderen coderen met Root rt0 codeerrobot

iRobot leert kinderen coderen met Root rt0 codeerrobot

door Marco van der Hoeven

iRobot, onder andere fabrikant van de Roomba, heeft vandaag de Root rt0 codeerrobot gepresenteerd, een robot die bedoeld is om kinderen ook thuis kennis te laten maken met programmeerbare robots. De Root RT0 is deels uitgerust met dezelfde functies en sensoren als de bestaande Root RT1, die vooral op scholen wordt gebruikt.

“Coderen is een vaardigheid van de 21e eeuw geworden die net zo fundamenteel is voor leren als lezen, schrijven en rekenen”, zegt Colin Angle, voorzitter en CEO van iRobot. “Onze visie is om kinderen van elk vaardigheidsniveau, van voorlezers tot experts, te leren programmeren. Door twee versies van Root aan te bieden – een goedkopere versie voor diegenen die thuis STEM-robots van hoge kwaliteit zoeken en de originele Root voor meer holistische klassikale omgevingen – kan iRobot het leren coderen toegankelijker maken voor docenten, studenten en ouders. ”

Programmeren

Net als zijn voorganger, de Root rt1, is de Root rt0 een mobiel platform met twee wielen dat op een plat oppervlak werkt. De robot komt tot leven – tekenen, muziek maken en de omgeving verkennen – door codeeropdrachten die door de gebruiker zijn gegeven in de bijbehorende iRobot Coding App. Het platform biedt drie verschillende niveaus van codeertaal, van eenvoudige grafische blokken voor jonge kinderen tot full-text codering voor meer gevorderde gebruikers. De auto-level converter vertaalt code onmiddellijk van het ene leerniveau naar het andere, waardoor iRobot-codering gemakkelijk toegankelijk is voor beginners, terwijl het groeit met programmeurs naarmate ze ervaring opdoen, waardoor ze naadloos kunnen “stijgen” naar geavanceerder programmeren.

Lessen

De Root RT0 is volgens de maker bedoeld voor gezinnen die bijvoorbeeld een moderne draai willen geven aan de traditionele familiespelavond, of die nieuwe dingen willen uitproberen en samen nieuwe vaardigheden leren. Met een leerbibliotheek die beschikbaar is op de iRobot Education-website, wordt de robot geleverd met uren aan lessen, projecten en activiteiten die zowel individuele als groepsdeelname ondersteunen. Met Root rt0 kun je leuke spellen spelen zoals “Guess the Picture” waarin spelers worden uitgedaagd om vooraf gemaakte programma’s te onderzoeken, te veronderstellen wat de code zal creëren, en dan als eerste de robotschets in actie te raden. De Root RT0 is uitgerust met meer dan 20 sensoren, waardoor hij kan rijden, tekenen, aanraken detecteren, oplichten en muziek afspelen.

Zie ook RobotWise: Betere sociale vaardigheden met behulp van robots

Misschien vind je deze berichten ook interessant