Home Bots & Business Global Robot Expo: ‘Alles is verbonden’

Global Robot Expo: ‘Alles is verbonden’

De toekomst van robots is intelligente robots

door Marco van der Hoeven

Deze week zal de toekomst van robotica te zien zijn in Spanje. Op IFEMA Madrid zal een breed spectrum aan technologieën met betrekking tot robotica centraal staan. Ongeveer 10.000 bezoekers worden geïnformeerd over trends op het gebied van robotica. Vergeleken met enkele jaren geleden is de belangrijkste trend de intelligente koppeling van deze technologieën. Zoals CEO Enric Forner zegt: “De toekomst van robotica is intelligente robotica.”

Dit jaar organiseert IFEMA in Madrid de zesde editie van de Global Robot Expo. Dit evenement staat in het teken van industriële innovaties, kunstmatige intelligentie en robotica. Technologieën zoals Metaverse, Blockchain en IoT komen ook aan bod. “Toen we met het evenement begonnen, lag de focus op industriële robotica”, zegt Enric Forner, CEO van GR-EX/Global Robot Expo. “Maar nu, zes jaar later, zien we meer geïntegreerde technologieën, zoals slimme mobiliteit en kunstmatige intelligentiesystemen. Ook in deze machines is 5G-technologie geïntegreerd, wat samenwerking mogelijk maakt. Alles is verbonden.”

Dit geldt voor alle aspecten van robotica, zoals de supply chain-industrie, waar robotica ondertussen meer is dan alleen magazijnautomatisering. Een andere trend is de groei van het aantal drones uitgerust met artificiële intelligentie, die zelf taken kunnen uitvoeren, zonder operator. Forner: “Wij denken dat dit de belangrijkste trend is in de ontwikkeling van robotica. De toekomst van robotica is intelligente robotica.”

Metaverse

De Metaverse zal vanuit industrieel oogpunt op de show te zien zijn, met toepassingen zoals digital twins, simulatie en training van operators. “Maar we zien ook dat je op het gebied van robotica fysieke robots kunt aansturen via de Metaverse. Je kunt bijvoorbeeld robots met je handen bewegen voor een camera met een avatar in de fysieke ruimte. De Metaverse is een nieuwe technologie, maar het is inzetbaar voor de industrie en voor professionele diensten. Het heeft een groot potentieel en we willen er vroeg bij zijn.”

De onderwerpen die op Global Robot Expo aan bod komen, zijn breed. Er is een internationaal congres over kunstmatige intelligentie en de getoonde oplossingen omvatten niet alleen fysieke robotica, maar ook business intelligence, RPA en gezondheidszorg. Bezoekers kunnen kennismaken met autonome robotica, chirurgierobotica en drones. En natuurlijk zijn er oplossingen voor logistiek en slimme mobiliteit in steden. “We integreren alle technologieën met betrekking tot robotica, omdat we een breed inzicht willen geven in de integratie van robotica in het bedrijf. En we hebben minstens 30 startups die hun projecten gaan laten zien en misschien zelfs investeerders aantrekken. Het is een mooie kans voor bedrijven die daarin willen participeren.”

Relaties

De take-away voor de ongeveer 10.000 bezoekers zal een brede visie zijn op al deze technologieën, zegt Forner. “Hoe werken deze technologieën? Hoe kunnen ze het integreren in hun bedrijf? En als ze geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van enkele projecten, welke bedrijven zijn dan partners? Of investeerders? Het is een open gemeenschap die er zal zijn, we zien altijd dat bezoekers zeer sterke relaties met andere bedrijven gaan aangaan en met goede contacten vertrekken.”

Binnen het brede scala aan getoonde oplossingen is hij vooral enthousiast over oplossingen voor kunstmatige intelligentie, Metaverse-technologieën en Blockchain-technologieën: “Ik vind deze zeer nieuwe gebieden erg opwindend, vanwege hun groeiende potentieel, het is enorm. Dat is fascinerend. En ook voor ons is het belangrijk om startups te helpen op de Startup Summit. Niet alleen in Spanje, maar ook in andere Europese landen.”

Zie ook

GR-EX | Global Robot Expo

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant