Home Bots & Business Personeelstekort stimuleert verkoop service robots

Personeelstekort stimuleert verkoop service robots

door Pieter Werner

In 2022 werden er in totaal 158.000 service robots voor professioneel gebruik verkocht, een stijging van 48%. Tekort aan personeel is een belangrijke drijfveer voor bedrijven om te automatiseren.

“De industrie van service robots groeit snel,” zegt Marina Bill, voorzitter van de Internationale Federatie van Robotica. “Een tekort aan geschoolde werknemers en een gebrek aan sollicitaties voor servicebanen stimuleren de vraag. IFR identificeerde bijna 1.000 wereldwijde leveranciers van service robots die autonome diensten aanbieden.”

Vijf belangrijkste toepassingen:

Mobiele robotoplossingen in transport en logistiek hebben een flink marktaandeel verworven: er werden meer professionele service robots gebouwd voor het vervoer van goederen en lading dan voor welke andere functie dan ook. De verkoop steeg met 44% tot meer dan 86.000 eenheden in 2022. Robotverkopen voor openbare binnenruimtes groeiden met 78% tot bijna 37.300 eenheden. Veel van deze robots worden gebruikt voor de bezorging van eten en drinken in restaurants.

Robots in de horeca winnen aan populariteit: meer dan 24.500 eenheden (+125%) werden verkocht in 2022. Robots voor mobiele begeleiding, informatie en telepresence vormen het merendeel van deze robots.

De verkoop van medische robots daalde met 4% tot ongeveer 9.300 eenheden. Bijna 4.900 chirurgierobots (+5%) werden verkocht, maar de verkoop van robots voor revalidatie en niet-invasieve therapie daalde met 16% tot minder dan 3.200 robots.

De robotverkoop in de landbouw steeg met 18% tot bijna 8.000 eenheden in 2022. Meer dan 5.800 robots (+9%) werden verkocht voor landbouwtaken zoals melken en het schoonmaken van stallen. Het tekort aan arbeidskrachten in landbouwgebieden en de vraag naar duurzamere landbouw maken service robots een belangrijke speler op deze markt.

De markt voor professionele schoonmaakrobots groeide met 8% en bereikte bijna 6.900 verkochte eenheden. De voornaamste toepassing is vloerreiniging met 4.900 verkochte eenheden, een stijging van 10%. Dit vertegenwoordigt meer dan 70% van de zendingen in deze toepassingsgroep.

Consumentengebruik:

Service robots voor consumenten worden geproduceerd voor een massamarkt, wat het een heel ander segment maakt in vergelijking met service robots voor professioneel gebruik. De verkoop van robots voor consumentengebruik bereikte ongeveer 5,1 miljoen eenheden in 2022, vergeleken met 158.000 eenheden voor professioneel gebruik.

Vandaag de dag zien we de grootste consumentenvraag in de categorie huishoudrobots. Bijna 4,9 miljoen robots werden verkocht in 2022. De meest gebruikte toepassing is het schoonmaken van vloeren binnenshuis met ongeveer 2,8 miljoen verkochte robots. Robotstofzuigers zijn al jaren een bekend fenomeen in particuliere huishoudens. Afgezien van cyclische schommelingen, voorspelt het statistische departement van IFR een groeipotentieel in de lage dubbele cijfers voor de komende jaren.

Net als robotstofzuigers zijn tuinrobots een bekend beeld in ons dagelijks leven: de verkoop van robot grasmaaiers bereikte 1,1 miljoen eenheden in 2022.

Robots voor sociale interactie en onderwijs zijn de op een na grootste consumentengroep met 157.000 verkochte eenheden in 2022. Terwijl de verkoop van onderwijsrobots bijna 104.000 eenheden bereikte, werden er ongeveer 53.000 eenheden van sociale interactie- en gezelschapsrobots gerapporteerd.

Misschien vind je deze berichten ook interessant