Home Bots & Business Gartner: wereldwijde markt voor RPA groeit tot $ 2 miljard in 2021

Gartner: wereldwijde markt voor RPA groeit tot $ 2 miljard in 2021

door Marco van der Hoeven

De markt voor Robotic Process Automation (RPA) zal in 2021 wereldwijd $ 1,89 miljard bedragen, een stijging van 19,5% ten opzichte van dit jaar. Ondanks de economische schade door de COVID-19-pandemie wordt verwacht dat de RPA-markt tot 2024 nog steeds met dubbele cijfers zal blijven  groeien, zegt onderzoeksbureau Gartner.

“De belangrijkste drijfveer voor RPA-projecten is hun vermogen om de proceskwaliteit, snelheid en productiviteit te verbeteren, die steeds belangrijker worden naarmate organisaties proberen te voldoen aan de eisen van kostenreductie tijdens COVID-19”, aldus Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner . “Bedrijven kunnen snel vooruitgang boeken met hun digitale optimalisatie-initiatieven door te investeren in RPA-software, en de trend zal niet snel verdwijnen.”

Prijzen

De wereldwijde omzet van RPA-software zal dit jaar naar verwachting een omzet hebben van $ 1,58 miljard, een stijging van 11,9% ten opzichte van 2019. Verwacht wordt dat de gemiddelde RPA-prijzen tot en met 2020 met 10% tot 15% zullen dalen, met een jaarlijkse daling van 5% tot 10% in 2021 en 2022, waardoor een sterke neerwaartse prijsdruk ontstaat.

Verhoogde interesse

Door de pandemie en de daaropvolgende recessie kregen veel organisaties meer belangstelling voor RPA. Gartner voorspelt dat 90% van de grote organisaties wereldwijd tegen 2022 in een of andere vorm RPA zal hebben aangenomen, omdat ze cruciale bedrijfsprocessen digitaal willen versterken door flexibiliteit en schaalbaarheid, terwijl menselijke arbeid en handmatige handelingen minder worden.

Vraag

“Gartner verwacht dat de RPA-vraag zal groeien en dat serviceproviders consequenter RPA-oplossingen naar hun klanten zullen sturen vanwege de impact van COVID-19”, aldus Cathy Tornbohm, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “De verminderde afhankelijkheid van menselijk personeel voor routinematige, digitale processen zal aantrekkelijker zijn voor eindgebruikers, niet alleen vanwege de kostenbesparingen, maar ook om hun bedrijf te verzekeren tegen toekomstige effecten zoals deze pandemie.”

RPA-capaciteit

Tot 2024 zullen grote organisaties de capaciteit van hun bestaande RPA-portefeuilles verdrievoudigen. Het merendeel van de “nieuwe” uitgaven komt van grote organisaties die nieuwe aanvullende capaciteit kopen bij hun oorspronkelijke leverancier of partners binnen het ecosysteem.

Licenties

“Naarmate organisaties groeien, zullen ze licenties moeten toevoegen om RPA-software op extra servers te laten draaien en extra cores moeten toevoegen om de belasting aan te kunnen”, aldus de heer Biscotti. “Deze trend is een natuurlijke weerspiegeling van de toenemende eisen die worden gesteld aan de‘ overal ’infrastructuur van een organisatie.”

Toekomstige klanten

Toekomstige RPA-klanten zullen afkomstig zijn van niet-IT-kopers De acceptatie van RPA zal toenemen naarmate de bekendheid van RPA onder zakelijke gebruikers toeneemt. Gartner voorspelt zelfs dat tegen 2024 bijna de helft van alle nieuwe RPA-klanten afkomstig zal zijn van zakelijke kopers die zich buiten de IT-organisatie bevinden.

CFO en COO

“Toonaangevende RPA-softwareleveranciers hebben zich met succes gericht op chief financial officers (CFO’s) en chief operating officers (COO’s), in plaats van alleen op IT. Ze houden van de snelle inzet van low-code / no-code automatisering. De uitdaging die ze hebben is het succesvol integreren van RPA in heterogene, veranderende omgevingen, en dat is waar IT-coördinatie het verschil kan maken, ”aldus Biscotti.

Zie ook:  Gartner: 2020 is de Renaissance van RPA’

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant