Home Bots & Business Franka Production 3-robot geïntroduceerd

Franka Production 3-robot geïntroduceerd

door Pieter Werner

Het Duitse Franka Emika lanceerde tijdens de Hannover Messe hun nieuwe robot, de Franka Production 3 (FP3). Deze cloudgebaseerde en AI-ondersteunde robot is ontwikkeld om snel en eenvoudig processen te automatiseren, zonder dat daar robotica-expertise of programmeerkennis voor nodig is.

Door snelle en precieze sensor feedback heeft de FP3 uitzonderlijke tactiele capaciteiten zoals menselijke-arm-achtige beweeglijkheid en tastzin. “Dankzij de in eigen huis ontwikkelde koppelsensoren in alle zeven assen en de gedecentraliseerde besturing in Franka’s eigen elektronica, heeft de FP3 tactiele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met de beweeglijkheid van een menselijke arm. Dit maakt het de meest gevoelige lichtgewicht robot op de markt tot nu toe”, zegt Dr. Patrick Pfaff, Chief Technology Officer van Franka Emika. In de komende dagen zal de FP3 officieel worden gecertificeerd in overeenstemming met de ISO-normen 10218-1 en 13849-1 met veiligheidsfuncties in Performance Level D (PLd) en Categorie 3. Dankzij deze kenmerken voldoet de FP3 wereldwijd aan de hoogste normen en is die geschikt voor industriële taken.

App-gebaseerde programmering

De FP3 wordt geleverd met een groot aantal basis-apps uit de FRANKA World App Store die plug-and-use kunnen worden geselecteerd en in een app-workflow kunnen worden samengevoegd. Aanvullende apps zijn beschikbaar via de FRANKA World App Store. Hier kunnen ontwikkelaars hun eigen robotica-apps wereldwijd beschikbaar stellen en verkopen. De selectie van beschikbare apps groeit voortdurend in samenhang met beschikbare ecosysteemcomponenten en -diensten. De apps en het platform bevatten de robotica- en AI-expertise van de ontwikkelaars, terwijl de gebruiker er op een plug-and-play manier van kan profiteren. Hiermee kunnen gebruikers snel productief worden zonder langdurige training, terwijl ze ook flexibel blijven voor veranderende productie-eisen.

“Wereldwijde productiviteitsstijging”

De FP3 moet helpen het productieniveau van de maakindustrie op te krikken. “Om het concurrentievermogen en het technologisch leiderschap voor onze belangrijkste industrieën, met name het MKB, te behouden, moeten wij met innovatieve producten impulsen geven binnen en buiten Duitsland. Onze FRANKA Production 3 is een echte sprong voorwaarts voor een game-changing, wereldwijde productiviteitsstijging, omdat die door zijn veelzijdige, eenvoudige, productiviteitsverhogende functionaliteit een revolutie in de industriële productie teweegbrengt. Dit verbetert niet alleen het concurrentievermogen. Het zorgt ook voor lokale productie, lokale werkgelegenheid en vangt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op.” aldus Dr. Alwin Mahler, Chief Executive Officer van Franka Emika.

Franka Emika liet ook weten hun nieuwe onderzoeksrobot, de Franka Research 3 (FR3), te introduceren in juli 2022.

“Wereldwijde productiviteitsstijging”

Franka Emika is een in München gevestigd robotica bedrijf opgericht in 2016 door Sami Haddadin en zijn broer Simon, samen met een al lang bestaand team van robotica experts pioniers. Franka Emika is een pionier in robotica met een menselijke tastzin en een unieke beweeglijkheid vergelijkbaar met de menselijke arm. Het bedrijf produceert zijn robots in Duitsland en biedt unieke intelligente software die gemakkelijk te gebruiken is dankzij het intuïtieve robot app framework. Het FRANKA World online platform verbindt klanten, partners, ontwikkelaars en robots. Het biedt gecentraliseerd beheer en afstandsbediening van Franka Emika robots, evenals toegang tot een groeiend ecosysteem van geaccrediteerde software en hardware.

In Nederland zijn de FP3 en FR3 te verkrijgen bij WiredWorkers, de Nederlandse partner van Franka Emika.

Misschien vind je deze berichten ook interessant