Home Bots & Business Elektrolas leert cobots te lassen, en meer

Elektrolas leert cobots te lassen, en meer

door Marco van der Hoeven

Het in Waalwijk gevestigde Elektrolas biedt een breed scala aan apparatuur en diensten op het gebied van lassen. Een aantal van die oplossingen is gebaseerd op de cobots van Universal Robots, die volledig in eigen huis zijn voorzien van geavanceerde opties voor geautomatiseerd lassen. Rocking Robots sprak hierover met Joost van den Hooven en Thije van Delft.

Het aanbod op het gebied van cobots is gestart met een initiatief van Teamleider Techniek Thije van Delft, die drie jaar geleden eens wilde experimenteren met het combineren van een cobot met een lasmachine. “Tijdens mijn opleiding had ik al kennisgemaakt met de mogelijkheden van cobots, en toen ik voor Elektrolas ging zoeken naar een fabrikant die voor lassen geschikte cobots kon leveren kwam ik al snel uit bij Universal Robots. Die cobot hebben we besteld, en vervolgens helemaal zelf voorzien van lasmogelijkheden. We zijn dus met beperkte middelen gestart, maar deze oplossing sloeg al snel aan bij onze klanten.”

Dat is uitgegroeid tot een volwaardige afdeling automatisering met vier medewerkers die cobots voorziet van de juiste middelen om te kunnen lassen. Ondertussen zijn vijfenvijftig cobots ‘opgeleid’ en aan het werk bij verschillende bedrijven in Nederland. Van Delft: “Die robots doen overigens meer dan alleen lassen. Dat is weliswaar onze expertise, maar die cobots kunnen meer, en onze klanten vragen daar ook om. Ze willen bijvoorbeeld ook processen als snijden, slijpen, schuren en handling automatiseren met robots.”

Uitbreiden

Van Delft: “We zien bij gebruikers van de robots dat ze er zo tevreden over zijn dat ze zelf vragen om aanvullende toepassingen, en dan is al snel de business case voor uitbreiding van het aantal robots gemaakt. Het is relatief eenvoudig om cobots voor diverse werkzaamheden in te zetten, en vooral de processen die volgen op het lassen, zoals het bewerken, is het inzetten van die robots een logische stap. In samenwerking met onze partners, de fabrikanten van het gereedschap, hebben we ondertussen een heel portfolio kunnen opbouwen.”

Joost van den Hooven vult aan: “De reden dat robots steeds populairder worden is een combinatie van factoren. We zien uiteraard dat organisaties robots inzetten omdat ze niet de mensen met de juiste technische kwalificaties kunnen vinden. Daarnaast zorgen robots voor reproduceerbaarheid van het kwaliteitsniveau. Repetitief werk blijft de cobot altijd even goed doen. En bedrijven willen graag innoveren, ook omdat ze op die manier verwachten aantrekkelijker te worden voor nieuwe medewerkers.”

Markt

Van Delft: “De ontwikkelingen gaan snel, en we zien voor de komende jaren nog volop kansen voor de inzet van cobots in de industrie. Het zijn vaak mooie oplossingen waar we bedrijven mee kunnen helpen, zoals onlangs een bedrijf dat een cobot kon inzetten bij een proces waar eerst duizenden stuks met de hand werden gelast. Dat spreekt aan in een markt waar geschoold personeel schaars is.”

Van den Hooven: “Het zou mooi zijn als vanuit de fabrikanten van cobots ook wat meer aandacht zou zijn voor lasoplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van afzuigen van rook. Nu ontwikkelen we daar zelf oplossingen voor. Datzelfde geldt voor het gebied van extra veiligheidsoplossingen. Cobots worden vooral gepresenteerd voor het tillen van voorwerpen, terwijl ze ook goed gebruikt kunnen worden voor industriële processen. Daar zijn we met Universal Robots ook over in gesprek.”

Toekomst

Elektrolas blijft zelf ook innoveren. Op dit moment wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden van het combineren van cobots met Augmented Reality. Daarmee zouden servicemedewerkers van Elektrolas bij de klant op locatie kunnen meekijken. Dat project staat overigens nu nog in de kinderschoenen. Van den Hooven: “dergelijke projecten ontstaan altijd in samenwerking met partners. Uiteindelijk gaat het om een goede gespecialiseerde eindoplossing voor de klant, waar cobots een belangrijk onderdeel van uitmaken.”

Zie ook

Misschien vind je deze berichten ook interessant