Home Bots & Brains Dreigend tekort aan robotica-vaardigheden

Dreigend tekort aan robotica-vaardigheden

door Marco van der Hoeven

Negen op de tien bouwbedrijven verwacht over toen jaar een tekort aan robotics-vaardigheden, terwijl 81 procent zegt dat ze in die tijd steeds meer robots gaan gebruiken. Vooral veiligheid en milieu zijn de drijvende kracht achter die investeringen in robotica.

Robotautomatisering biedt een enorm potentieel om productiviteit, efficiëntie en productieflexibiliteit in de bouwsector te verbeteren, inclusief het automatiseren van de bouw van modulaire huizen en bouwcomponenten off-site, robotlassen en materiaalbehandeling op bouwplaatsen en robot 3D-printen van huizen en aangepaste constructies. Robots maken de industrie niet alleen veiliger en kosteneffectiever, ze verbeteren ook de duurzaamheid en verminderen de impact op het milieu door de kwaliteit te verbeteren en afval te verminderen.

In een wereldwijd onderzoek in opdracht van ABB onder 1.900 grote en kleine bouwbedrijven in Europa, de VS en China, zegt 91 procent dat ze de komende 10 jaar te maken krijgen met een tekort aan geschoold personeel, terwijl 44 procent zegt dat ze moeite hebben om mensen te werven voor banen in de bouw. Het verbeteren van de gezondheid en veiligheid op bouwplaatsen was een prioriteit voor 42 procent en hetzelfde percentage zei dat het milieu een belangrijke motor is voor veranderingen in de industrie.

Lees hier het volledige artikel

Foto: Gramazio Kohler Research ETH Zurich

Zie ook

Thijs Dorssers, Holland Robotics: ‘Leer kinderen over robots’

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant