Home Bots & Business ‘Dit wordt de krachtigste AI computer ter wereld’

‘Dit wordt de krachtigste AI computer ter wereld’

door Marco van der Hoeven

Eviden, een divisie van Atos gespecialiseerd in digital, cloud, big data en beveiliging, gaat met het Jülich Supercomputing Centre in Duitsland een modulair datacenter bouwen voor de EuroHPC JUPITER-supercomputer, het eerste exascale-systeem in Europa. Deze overeenkomst volgt op de eerdere aankondiging in oktober 2023 dat Eviden het consortium zal leiden dat verantwoordelijk is voor de bouw van het JUPITER-systeem.

Het project omvat de constructie van een datacenter op een oppervlakte van 2.300 m², bestaande uit 50 vooraf gebouwde en uitwisselbare modules, waaronder 20 IT-containers, 15 containers voor stroomvoorzieningen en 10 logistieke containers. Deze modulaire aanpak biedt flexibiliteit voor het Jülich Supercomputing Centre door het eenvoudiger maken van updates of vervanging van afzonderlijke modules.

Eviden stelt dat deze methode de kosten met een factor 3 verlaagt en de levertijden met meer dan de helft verkort, vergeleken met traditionele datacenters. De JUPITER HPC-racks worden geproduceerd in de fabriek van Eviden in Angers, Frankrijk, en worden direct in de containers geïntegreerd met koeling, stroomvoorziening, netwerken en bekabeling, voordat ze naar de klant worden verzonden. Dit vermindert het installatietijd en reduceert het risico op fouten op locatie.

Energieverbruik

Het modulaire datacenter zal ook bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik en het verbeteren van de recycling van gebruikte materialen. Het systeem maakt gebruik van Eviden’s vrije koelingtechnologie, gecombineerd met de gepatenteerde directe vloeistofkoeling van de supercomputer, wat mogelijkheden biedt voor hergebruik van de vrijgekomen warmte in het Jülich Research Center.

Prof. dr. Thomas Lippert, directeur van het Jülich Supercomputing Centre, benadrukt dat JUPITER mogelijk de krachtigste AI-supercomputer ter wereld wordt en dat het modulaire datacenter in korte tijd een infrastructuur creëert die de mogelijkheid biedt om de vrijgekomen thermische energie te gebruiken voor verwarming.

Emmanuel Le Roux, SVP, Global Head HPC, AI & Quantum van Eviden, ziet de overeenkomst als een significante bijdrage aan de wetenschappelijke en economische onafhankelijkheid en het concurrentievermogen van Europa. Hij benadrukt de rol van Eviden als betrouwbare partner in de exascale-reis van Europa en de mogelijkheid om technologische prestaties met een lager energieverbruik te ondersteunen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant