Home Bots & Business CISO’s wijzen op risico’s van RPA

CISO’s wijzen op risico’s van RPA

door Pieter Werner

Het nieuwste CISO View rapport van CyberArk staat dit jaar in het teken van Robotic Process Automation. De innovatiekracht van RPA is groot, maar er moet wel aandacht zijn voor het beschermen van privileged accounts bij de invoer en toepassing ervan. Momenteel heeft volgens de onderzoekers minder dan de helft van organisaties een strategisch beleid hiervoor.

De invoer van RPA gaat vaak gepaard met het gebruik van niet-menselijke gebruikersaccounts met toegangsprivileges. Het is volgens de experts cruciaal om te controleren of robots toegang hebben tot meer delen van het netwerk of functionaliteit dan strikt noodzakelijk. De CISO’s adviseren dan ook toegangsbeperking voor RPA-tools en het opleggen van security-beleid in het ontwikkelen van robot-scripts. Een nauwere samenwerking tussen RPA en bedrijfsbrede security-maatregelen is nodig om het beheer van credentials in goede banen te leiden en misbruik te voorkomen.

Tips

Het CISO View rapport waarschuwt niet alleen, maar geeft ook praktische tips op basis van praktijkervaringen. De belangrijkste drie zijn het beperken van toegang voor reprogramming robots, het automatiseren van credential-management en het bouwen van een robuust proces om RPA-activiteiten te monitoren. Door een strenger beheer van credentials van RPA-tools en RPA-teams te trainen, verklein je de risico’s die optreden bij te veel RPA-privileges. Geautomatiseerd beheer van credentials zorgt voor computergestuurde wachtwoorden met automatische rotatie, het verifiëren van identiteiten en just-in-time toegang, of toegang voor een beperkte periode. Door verder snel te reageren op ongeautoriseerd of verdacht robotgedrag, least privilege toe te passen en activiteiten traceerbaar te maken, worden risico’s verder beperkt.

Het CISO View rapport is nu voor de vierde keer verschenen en is een initiatief van CyberArk in samenwerking metonderzoeksbureau Robinson Insight. Het hele rapport en de eerdere edities zijn te vinden op https://www.cyberark.com/cisoview/.

Misschien vind je deze berichten ook interessant