Home Bots & Business Bakkerij gebruikt AI voor controle op kwaliteit brood

Bakkerij gebruikt AI voor controle op kwaliteit brood

door Pieter Werner

Bakkerij Amstelveld gaat een systeem met een camera en AI-netwerken inzetten om brood te controleren op kwaliteit. Pegamento bouwde het systeem dat leert om de kwaliteit van klein brood te herkennen door middel van vorm, kleur en grootte. “We hadden nooit gedacht dat AI óók een toevoeging kon zijn op ons werk als bakker”, zegt Danny Ilcken van Bakkerij Amstelveld.

Pegamento bouwde de afgelopen maanden aan een systeem om broodjes volautomatisch te herkennen en de niet passende broodjes van de band af te halen. Een camera scant elke dag 200.000 kleine broodjes. Door middel van AI leerde de computer om de lekkere broodjes te herkennen door middel van grootte, vorm en kleur. Na het scannen van 5.000 stuks per type broodje is het systeem volledig in gebruik genomen. Rob Roobe, R&D verantwoordelijke bij Pegamento, vult aan: “Het werk voor Bakkerij Amstelveld laat zien dat AI ook prima toepasbaar is voor MKB-bedrijven met een digitaliseringsvraag.”

Kwaliteit

Bakkerij Amstelveld is volgens de leverancier de eerste bakker in Nederland die een AI-systeem gebruikt om elk broodje te controleren. Een eerste AI-netwerk bekijkt welk type brood het betreft en zorgt ervoor dat elk individueel broodje gedetecteerd kan worden. Vervolgens kijkt een tweede AI-netwerk of de kwaliteit voldoet. Het systeem wijst het niet gewenste brood af en stuurt dit middels een Programmable Logic Controller (PLC) door naar een van de afwijsbanden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant