Home Bots & Business ‘Sterke groei markt voor industriële robots’

‘Sterke groei markt voor industriële robots’

door Pieter Werner

Volgens een rapport van Technavio zal de wereldwijde markt voor industriële robots tussen 2024 en 2028 naar verwachting met USD 16,71 miljard groeien, met een geschatte samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 13,26% gedurende deze periode. Deze groei wordt gestimuleerd door de toenemende vraag naar industriële robots in diverse sectoren.

Het rapport beschrijft verschillende belangrijke trends en uitdagingen binnen de markt. Een van de belangrijkste groeifactoren is de integratie van Internet of Things (IoT)-mogelijkheden, die de toepassingen en bedieningswijzen van robots verbeteren. Gearticuleerde robots, met name van bedrijven als Yaskawa Electric en Denso, worden steeds populairder vanwege hun realtime prestatiegegevens en toepassingen in materiaalbehandeling, assemblage en lassen.

Ondanks de positieve groeiverwachtingen kampt de markt met aanzienlijke uitdagingen. Er is een opmerkelijk tekort aan geschoolde arbeiders die nodig zijn om geavanceerde robottechnologieën te bedienen, wat een belemmering vormt voor brede adoptie. Dit probleem is vooral uitgesproken in regio’s zoals Afrika, het Midden-Oosten, Brazilië en opkomende economieën zoals China en India, waar loonkosten en de behoefte aan geschoolde arbeidskrachten kritieke aandachtspunten zijn.

De marktsegmentatie omvat verschillende soorten robots, zoals gearticuleerde, SCARA, cilindrische en andere. Gearticuleerde robots, bekend om hun precisie en veelzijdigheid, worden veel gebruikt in industrieën zoals de auto-industrie, metalen en machines, en farmaceutica. Deze robots spelen een cruciale rol in taken zoals solderen, schilderen en assemblagelijnen, en hun inzet zal naar verwachting toenemen door het wereldwijde tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de stijgende vraag naar hoogwaardige producten.

De markt omvat ook andere segmenten op basis van eindgebruikersindustrieën, zoals elektrische en elektronische apparaten, auto’s, metalen en machines, farmaceutica en andere. Geografisch is de markt onderverdeeld in regio’s zoals Azië-Pacific (APAC), Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, en het Midden-Oosten en Afrika.

Belangrijke bedrijven die in het rapport worden genoemd, zijn onder andere ABB Ltd., b m surface systems GmbH, Comau Spa, DENSO Corp., Durr AG, FANUC Corp., Kawasaki Heavy Industries Ltd., MIDEA Group Co. Ltd., Mitsubishi Electric Corp., NACHI FUJIKOSHI Corp., OMRON Corp., Relay Robotics Inc., Rethink Robotics GmbH, Robert Bosch GmbH, Rockwell Automation Inc., Seiko Epson Corp., Shenyang Xinsong Robot Automation Co. Ltd., Staubli International AG, Teradyne Inc., en Yaskawa Electric Corp.

Het rapport benadrukt dat de adoptie van robottechnologie, kunstmatige intelligentie en automatiseringsoplossingen blijft toenemen, wat de toekomst van productie-industrieën vormgeeft. De integratie van geavanceerde technologieën zoals sensoren, AI en prognosetools verbetert de consistentie, vermindert de loonkosten en verbetert het onderhoud en de integratie met assemblagelijnen en toeleveringsketens.

Misschien vind je deze berichten ook interessant