Home Bots in Society Autonome pendelbussen in gebruik op Deense wegen

Autonome pendelbussen in gebruik op Deense wegen

door Pieter Werner

De Deense minister van Transport, Benny Engelbrecht, heeft in Denemarken de eerste autonome busdienst geopend. In een proefproject van de gemeente Aalborg, SmartBus, heeft tot doel de mobiliteit onder de bewoners (van wie minder dan 50% toegang heeft tot een auto) te vergroten en de buurt dichter bij elkaar te brengen.

Voor SmartBus heeft Navya drie Autonom-shuttles geleverd. Twee van deze zelfrijdende voertuigen rijden dagelijks van 7:00 uur tot 21:00 uur gelijktijdig op de route in een pilot van twee jaar. De shuttlebussen delen een pad met fietsers, terwijl voetgangers hun eigen aangewezen pad hebben. De 2,1 km lange route heeft tien haltes die in het pad zijn ingebouwd met rolstoeltoegankelijke platforms.

Autonome operatie

Holo, een operator van autonome schepen, exploiteert de autonome shuttlebussen. SmartBus maakt deel uit van een groter stedenbouwkundig project in Aalborg Oost. De bus rijdt langs een buurthuis en bibliotheek, een winkelcentrum, verschillende woonwijken en een verzorgingshuis voor bewoners met dementie en wordt gebruikt door verschillende typen bewoners van alle leeftijden en achtergronden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant