Home Bots & Brains Honeywell kondigt doorbraak aan in quantumcomputing

Honeywell kondigt doorbraak aan in quantumcomputing

door Pieter Werner

Een van de pijlers onder AI is rekenkracht. Op dat gebied heeft Honeywell aangekondigd dat het een doorbraak heeft bereikt in quantumcomputing, die de capaciteit van quantumcomputers versnelt en het bedrijf in staat zal stellen om ’s werelds krachtigste quantumcomputer binnen drie maanden uit te brengen.

Het bedrijf kondigde ook aan dat het strategische investeringen heeft gedaan in twee leveranciers van kwantumcomputersoftware en zal samenwerken om quantum computing-algoritmen te ontwikkelen met JPMorgan Chase.

Qubits

Binnen de komende drie maanden zal Honeywell ’s werelds krachtigste quantumcomputer op de markt brengen in termen van kwantumvolume, een maat voor kwantumcapaciteit die verder gaat dan het aantal qubits. Quantumvolume meet het rekenvermogen, wat de relatieve complexiteit aangeeft van een probleem dat door een kwantumcomputer kan worden opgelost. Wanneer de Quantum-computer van Honeywell wordt uitgebracht, heeft deze een kwantumvolume van ten minste 64, twee keer zoveel als het volgende alternatief in de branche.

QCCD

In een wetenschappelijk artikel in de online repository arXiv heeft Honeywell zijn quantum charge coupled device (QCCD) -architectuur gedemonstreerd, een belangrijke technische doorbraak in het versnellen van kwantumcapaciteiten. Het bedrijf kondigde ook aan dat het op weg is om het kwantumvolume van zijn computer de komende vijf jaar elk jaar met een orde van grootte te vergroten.

Deze doorbraak in kwantumvolume is het gevolg van de oplossing van Honeywell met de hoogste kwaliteit, volledig verbonden qubits met de laagste foutenpercentages.

Complexe problemen

“Het bouwen van quantumcomputers die diepere, complexere problemen kunnen oplossen, is niet alleen een kwestie van het aantal qubits vergroten”, zegt Paul Smith-Goodson, analist-in-residence voor quantumcomputing, Moor Insights & Strategy. “Quantumvolume is een krachtig hulpmiddel dat door andere gate-gebaseerde quantumcomputerbedrijven als een tussentijdse benchmarking-tool moet worden gebruikt.”

Honeywell Chairman and Chief Executive Officer Darius Adamczyk said companies should start now to determine their strategy to leverage or mitigate the many business changes that are likely to result from new quantum computing technology.

Moleculaire structuren

“Quantumcomputing stelt ons in staat complexe wetenschappelijke en zakelijke uitdagingen aan te gaan, waardoor verbeteringen in rekenkracht, bedrijfskosten en snelheid worden verbeterd”, zei Adamczyk. “Materiaalbedrijven gaan nieuwe moleculaire structuren verkennen. Transportbedrijven optimaliseren de logistiek. Financiële instellingen hebben snellere en nauwkeurigere softwaretoepassingen nodig. Farmaceutische bedrijven zullen de ontdekking van nieuwe medicijnen versnellen. Honeywell streeft ernaar om te beïnvloeden hoe quantum computing evolueert en om kansen te creëren voor onze klanten om te profiteren van deze krachtige nieuwe technologie. ”

Kapitaal

Om de ontwikkeling van quantumcomputing te versnellen en praktische toepassingen voor haar klanten te verkennen, heeft Honeywell Ventures, de strategische durfkapitaalafdeling van Honeywell, geïnvesteerd in twee toonaangevende kwantumsoftware- en algoritmeproviders Cambridge Quantum Computing (CQC) en Zapata Computing. Zowel Zapata als CQC vullen Honeywell’s eigen quantum computing-mogelijkheden aan door een schat aan cross-vertical marktalgoritmen en software-expertise te bieden. CQC heeft een sterke expertise in quantumsoftware, met name een quantumontwikkelingsplatform en bedrijfstoepassingen op het gebied van chemie, machine learning en verbeterde cybersecurity. Zapata maakt enterprise-grade, quantum-compatibele software voor verschillende industrieën en use-cases, waardoor gebruikers quantum-workflows kunnen bouwen en deze vrij kunnen uitvoeren op een reeks quantum- en klassieke apparaten.

Kwamtumalgoritmen

Honeywell heeft ook aangekondigd dat het zal samenwerken met JPMorgan Chase, een wereldwijde financiële dienstverlener, om kwantumalgoritmen te ontwikkelen met behulp van de computer van Honeywell.

“De unieke quantumcomputer van Honeywell, samen met het ecosysteem dat Honeywell eromheen heeft ontwikkeld, zal ons in staat stellen dichter bij de aanpak van grote en groeiende zakelijke uitdagingen in de financiële dienstverlening te komen”, aldus Dr. Marco Pistoia, algemeen directeur en onderzoeksleider van Future Lab voor Applied Research & Engineering (FLARE), JPMorgan Chase.

Trapped-ion

Honeywell kondigde eind 2018 voor het eerst zijn quantum computing-mogelijkheden aan, hoewel het bedrijf daarvoor al tien jaar aan de technische basis voor zijn quantumcomputer werkte. Eind 2019 kondigde Honeywell een samenwerking aan met Microsoft om cloudtoegang te bieden tot de quantumcomputer van Honeywell via Microsoft Azure Quantum-services.

De quantumcomputer van Honeywell maakt gebruik van trapped-ion-technologie, die gebruikmaakt van talrijke, individuele, geladen atomen (ionen) om quantuminformatie vast te houden. Het Honeywell-systeem past elektromagnetische velden toe om elk ion vast te houden (vast te houden), zodat het kan worden gemanipuleerd en gecodeerd met laserpulsen.

Atomen

De opgesloten ionen-qubits van Honeywell kunnen uniform worden gegenereerd met beter begrepen fouten in vergelijking met alternatieve qubit-technologieën die niet rechtstreeks atomen gebruiken. Deze hoogwaardige operaties vereisen diepgaande ervaring in meerdere disciplines, waaronder atoomfysica, optica, cryogenica, lasers, magnetica, ultrahoog vacuüm en precisieregelsystemen. Honeywell heeft een decennialange expertise in deze technologieën.

Tegenwoordig heeft Honeywell een interdisciplinair team van meer dan 100 wetenschappers, ingenieurs en softwareontwikkelaars die zich toeleggen op het vergroten van het kwantumvolume en het aanpakken van echte bedrijfsproblemen in alle sectoren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant