Home Bots & Brains AI-piloot vliegt drones voor terreinverkenning

AI-piloot vliegt drones voor terreinverkenning

door Pieter Werner

Onderzoekers van de Universiteit van Aarhus hebben een AI-piloot ontwikkeld die drones kan bedienen bij het meten van terrein. De drone is getest bij het meten en documenteren van grind- en kalksteengroeven. Dit moet terreinverkenning in de toekomst sneller, goedkoper en gemakkelijker maken.

AI heeft tijdens dit onderzoeksproject de voorheen door mensen bestuurde drones overgenomen, waardoor het gehele proces uiteindelijk is geautomatiseerd. Wanner de drone instructies heeft waar te beginnen, bijvoorbeeld door de breedte van een rotswand te meten, vliegt hij zigzaggend de hele weg en landt automatisch.

Duur

Het meten en documenteren van grind- en kalksteengroeven en rotswanden gebeurt vaak met drones die het gebied fotograferen. De opnames worden vervolgens geüpload naar een computer die alles automatisch omzet in een 3D-terreinmodel.

Drone-piloten zijn echter duur en de metingen zijn tijdrovend omdat de drone handmatig moet worden bediend om dezelfde constante afstand tot de wand van een uitgraving te houden, terwijl tegelijkertijd de drone-camera loodrecht op de muur wordt gehouden. Verder moet er een specifieke overlap zijn in de gemaakte beelden, zodat de computer de beelden vervolgens kan “samennaaien” tot een grote 3D-figuur.

Uitdaging

Onderzoekers van de afdeling Engineering van de universiteit van Aarhus hebben dit proces nu geautomatiseerd met behulp van een algoritme dat ervoor zorgt dat de drone altijd dezelfde afstand tot de muur houdt en dat de camera zichzelf constant loodrecht op de muur positioneert. Tegelijkertijd voorspelt het algoritme de windkrachten die op het lichaam van de drone inwerken. Hiermee kunnen de onderzoekers een van de grootste uitdagingen van autonome dronevluchten compenseren: de wind.

Misschien vind je deze berichten ook interessant